Hoogwater in Arnhem heeft (voorlopig) hoogste peil bereikt

Met 10.31 meter boven NAP heeft de hoogwater stand in Arnhem vandaag haar hoogste stand bereikt. Rijkswaterstaat verwacht dat het waterpeil de komende dagen weer ietsjes zal dalen.

Hoogwater in juni is uitzonderlijk. De hoge waterstand wordt veroorzaakt door de hevige buien in het stroomgebied van de Rijn, vooral in Duitsland. In een week tijd is de waterstand bij het meetpunt in Arnhem bij de John Frostbrug met bijna 2 meter toegenomen.

Tot heel veel problemen heeft het hoogwater niet geleid. Wel moest bij het Free Your Mind-festival op de Stadsblokken een podium verplaatst worden. Ook was er dit jaar geen strand: het strand stond onder water.

Het pontje tussen de Rijnkade en de Stadsblokkenwerf moet vanwege de hoge waterstand uitwijken naar de ASM-haven als aanlegplaats. De vaste aanlegsteiger is vanwege het hoogwater niet meer toegankelijk.

De lichte daling van het waterpeil is volgens Rijkswaterstaat tijdelijk. Vanuit Duitsland is nog meer hoogwater op komst, veroorzaakt door noodweer en wateroverlast in Duitsland.

Rijkswaterstaat verwacht dat de waterstand in de loop van volgende volgende week daarom weer wat omhoog gaat. Door de grilligheid van de zware buien is wel moeilijker te bepalen hoe hoog het water komt te staan.

Geldzakken
Serieuze problemen met de hoge waterstand zijn er wel in Duitsland. Daar zijn door de hulpdiensten zelfs geldzakken van de Bundesbank ingezet om lokaal een bedrijventerrein tegen het water te beschermen.

Cj8NfBSXAAAP-s3

(Foto via Martijn de Rijk.)

Kopfoto: Jan Trooster.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Hoogwater in Arnhem heeft (voorlopig) hoogste peil bereikt"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*