Hulkesteinflat werd ontworpen door Gerrit Rietveld

Gisteren toonde Goedemorgen Arnhem een foto van Marco Derksen getiteld ‘Uiterwaardenpark Meinerswijk’. Dat plaatje laat tevens drie beeldbepalende gebouwen in Arnhem-Noord zien, te weten de straaltoren op het Kema-terrein, de Koepelgevangenis en de Hulkesteinflat.
Ter geruststelling: een gebouw zo hoog als deze flat wordt er straks zeker niet gebouwd op Stadsblokken/Meinerswijk.

De reusachtige straaltoren werd eind jaren zestig van de vorige eeuw gebouwd. Hij staat op het Kema-terrein dat vroeger Den Brink heette. Maar de vooruitgang is niet te stuiten getuige de nu, heel eigentijdse naam Business Park. Via de mast werd door SEP onder andere de elektriciteitsvoorziening in Nederland gecoördineerd.

De koepelgevangenis van Arnhem werd in 1886 door Johan Metzelaar ontworpen. Hij ontwierp tevens de Bredase koepel. De koepelgevangenis van Haarlem werd ontworpen door zijn zoon Willem Metzelaar. Momenteel huizen er asielzoekers in het kenmerkende Arnhemse gebouw.

Hulkestein
De Hulkesteinflat staat op de hoek van de Utrechtseweg en Hulkesteinseweg. Deze weg kreeg zijn naam in 1908 en werd voordien tot de Klingelbeekseweg gerekend. De naam Hulkestein refereert aan het gelijknamige landgoed dat al in de 19e eeuw voor villabouw was bestemd. Het mega-flatgebouw werd ontworpen door de beroemde architect Gerrit Rietveld (1888-1964). Behalve hij waren nog anderen bij dit project betrokken. Van het eindresultaat wilde hij niets meer weten. Mijns inziens, terecht. Dezelfde Rietveld tekende ook begin jaren zestig van de 20ste eeuw de kunstacademie onder aan de stuwwal aan het Onderlangs. Ik schrijf kunstacademie, maar het heet tegenwoordig hogeschool voor de kunsten ArtEZ.

Herinnering
Bij dezen nog een herinnering. Aanstaande zondag 29 mei 2016 exposeert Stadsvilla Sonsbeek van 10 tot 18 uur Arnhem in oude ansichtkaarten. De entree is gratis.

Beeld: Oude ansichtkaart van Hulkesteinseweg uit 1973 van collectioneur Frans Brink, Westervoort.

 

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.

Wees de eerste die reageert op "Hulkesteinflat werd ontworpen door Gerrit Rietveld"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*