Indië-herdenking vanwege weer verplaatst naar Regina Pacis

Foto: Harry Gerritsen

ARNHEM – Op veel plaatsen in Nederland was er vandaag een Indië-herdenking. Op 15 augustus 1945 capituleerde het Japanse leger en was de Tweede Wereldoorlog voorbij, ook voor Nederlands-Indië.

De jaarlijkse Indië-herdenking zou dit jaar, voor de derde keer alweer, bij het monument Sawah Belanda plaatsvinden. Echter, door de verwachtte slechte weersomstandigheden moet de organisatie gistermiddag al een knoop doorhakken. De herdenking werd verplaatst naar het restaurant van verzorgingstehuis Regina Pacis.

Bij de herdenking worden de slachtoffers van de Japanse bezetting in Indië (maar ook in de rest van Azië), zowel burgers als militairen, herdacht. In aanwezigheid van ruim 100 belangstellenden begon vanmiddag om 15:30 uur de plechtigheid met een herdenkingsrede door Don B√∂ckman, voorzitter van de Stichting Sawah Belanda.

Tegen 16:00 uur uur werd twee minuten stilte in acht genomen gevolgd door het Wilhelmus, waarna de aanwezigen bloemen legden bij een beeldje dat speciaal daarvoor door Museum Bronbeek ter beschikking was gesteld..

Precies 72 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog was dit de derde keer dat er in Arnhem een Indië-herdenking plaatsvond. Na de officiële herdenking konden de aanwezigen genieten van Indische drankjes een hapjes en producten kopen op een mini Pasar Malam.

Reacties