Indisch Herinneringscentrum van Bronbeek naar Den Haag

ARNHEM – Het Indisch Herinneringscentrum (IHC) verhuist van Bronbeek naar Den Haag. Dat is vanochtend door directeur Yvonne van Genugten aan Omroep West bevestigd. Het herinneringscentrum is op dit moment nog gevestigd op landgoed Bronbeek in Arnhem.

Het IHC werd in 2007 opgericht en houdt de herinnering levend aan de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië en de daarop volgende dekolonisatie. Deze hadden een grote impact op de levens van Indische Nederlanders. Het IHC was een prima aanvulling op het museumgedeelte dat landgoed Bronbeek eveneens huisvest.

Eén van de redenen van de verhuizing is ruimtegebrek op de huidige locatie. De keuze voor Den Haag was volgens Van Genugten snel gemaakt: “Den Haag is bij uitstek de Indische stad van Nederland. Het is heel goed als we daar weer voet aan de grond zetten.”

Daarnaast bevestigde een enqu√™te van het IHC vorig jaar de wens van de meerderheid van de respondenten om het Indisch Herinneringscentrum in Den Haag te vestigen. Den Haag wordt immers beschouwd als ‘de weduwe van Indië’ vanwege het grote aantal Indische Nederlanders dat daar woont.

Vooralsnog is alleen de wens om naar Den Haag te verhuizen bekend gemaakt en niet het moment waarop dat zou kunnen plaatsvinden. Een nieuwe locatie zal nog moeten worden gezocht. Er wordt door belangstellenden al een voorkeur geuit voor een locatie in de nabijheid van het Indisch Monument in de Scheveningse Bosjes.

Door zowel de gemeente Arnhem als ook de provincie Gelderland is vorig jaar veel tijd en moeite gestoken in het behoud van het Indisch Herinneringscentrum voor Arnhem.

Commissaris van de koning Clemens Cornielje liet aan De Gelderlander weten dat hij teleurgesteld is dat behoud van het IHC voor Arnhem niet is gelukt en dat hij benieuwd is naar de argumenten om te gaan verhuizen.

Bron: Den Haag FM / De Gelderlander

Reacties