Klarendalse molen in de steigers

Sinds vorige week staat de Klarendalse molen – ofwel Molen de Kroon – deels in de steigers. De molen die sinds 1870 in de wijk staat en rijksmonument is, is aan het nodige onderhoud toe. De laatste onderhoudswerkzaamheden stammen uit 1997 en 1999.

Stichting Vrienden van de Klarendalse molen

Sinds 2011 is Volkshuisvesting Arnhem eigenaar van Molen de Kroon. Het dagelijkse beheer valt echter onder Stichting Vrienden van de Klarendalse molen die verantwoordelijk is voor bemensing van de winkel, activiteiten en inkomsten voor onderhoud. De stichting is al enkele jaren bezig met de opdracht de molen toegankelijker te maken voor de wijk en voor een breder publiek. Naast het noodzakelijk onderhoud van romp, de stelling en pleisterwerk, staat er ook een herinrichting van de binnenruimte in de planning om de ontmoetingsruimte meerdere doeleinden te laten dienen, zoals kleine evenementen.

Veel bewoners van de wijk kennen de molen wel, zonder te weten dat het om een bijzonder industrieel monument gaat.

Onderhoud

Het pleisterwerk aan de buitenzijde van de molenromp begint slecht te worden. Het vertoont scheuren en er groeit mos op. Hierdoor verliest dit zijn beschermende werking. Ook valt er pleisterwerk omlaag, nog steeds kleine deeltjes gelukkig. De stelling van de molen is uit houten balken en planken opgebouwd, zoals dat eeuwenlang werd gedaan. Omdat de houten stelling aan weer en wind is blootgesteld heeft hij door de weersinvloeden ook flink te lijden. Onlangs is vastgesteld dat er in een aantal balken en planken houtrot zit, dit maakt de stelling onveilig en onbetrouwbaar.

In een later stadium zal opvolgend ook de herindeling van de winkel en de begane grond gerealiseerd worden. Het repareren van romp en stelling zal zo’n twee maanden in beslag nemen. Halverwege zullen ook de eerste twee verdiepingen van de molen heringericht worden, ook dat duurt twee maanden.

Inkomsten

Afgelopen oktober dong de molen mee aan de Nationale Molenprijs. Er was een plan ingediend om de begane grond technisch helemaal overnieuw in te richten, enigszins naar oorspronkelijke oplevering van de molen, voor de sociale doeleinden. De prijs ging helaas naar Texel, maar de stichting ging door met plannen realiseren. Dankzij de Gemeente Arnhem, het Rabobank stimuleringsfonds, de Provincie Gelderland, Volkshuisvesting Arnhem, de BankGiroLoterij, Stichting Fonds A.H. Martens van Sevenhoven, de A.M. van Verschuer Stichting waardoor er een startbedrag bij elkaar is gekomen voor de plannen, staat de molen nu in de steigers.

Ondanks dat er fondsen zijn geworven en de aannemer van start kan gaan: om de molen er echt weer blakend bij te laten staan, kunnen we nog wel een paar kleine of grote donaties gebruiken!>> https://bit.ly/2rbngPf

Gewoon open

Molen de Kroon blijft elke vrijdag geopend van 13.00-16:00 uur en zaterdag van 10.00-13.00 uur. Het is mede door bijdragen van bezoekers en uit opbrengsten uit de winkel dat de restauratie van de Klarendalse molen mogelijk wordt gemaakt. Gedurende deze periode zal het niet mogelijk zijn om op windkracht graan te malen, maar gelukkig hebben de (vrijwillige)molenaars van Molen de Kroon een voldoende gemalen zodat de verkoop van meelproducten in het winkeltje van de molen, gewoon door kan gaan. Ook het maandelijkse evenement ‘Muziek bij de Molen’ in de Paardenstal gaat gewoon door.

Meer informatie op de website van de molen, volg de molen op ook Facebook.

Reacties