Kleine Eusebiuskerk aan Nieuwe Plein onterecht gesloopt

Zo zag het Nieuwe Plein anno 1921 er uit. Alle bebouwing op deze ansichtkaart verdween, inclusief de rooms-katholieke Sint Eusebiuskerk. Die ging in 1991 voor de bijl. Jammer, want de karakteristieke neogotische kerk uit 1865, ontworpen door H.J. van den Brink (1816-1883), mocht gezien worden. Voor de gewone Arnhemmer was dit de kleine Eusebius. Na sloop resteerde jarenlang een lelijke plek, die in 2013 getransformeerd werd tot Stadspark Coehoorn.

De kleine Eusebiuskerk was een kerk zoals een kerk er vroeger uitzag. Groot, overweldigend, gebrandschilderde ramen, een mooie houten gebeeldhouwde preekstoel en dito biechtstoelen.

Gebrandschilderde ramen

De glas-in-lood ramen zijn een verhaal apart. Na de Tweede Wereldoorlog waren veel kerken beschadigd; door kapotte vensters had de wind er vrij spel. Voor kunstenaars en glazeniers braken drukke tijden aan. Beeldend kunstenaar Joop Jansen (1914-1993) maakte als “stadsglazenier van Arnhem” een groot aantal ramen. Helaas, in de jaren zestig van de vorige eeuw erodeerde de kerkelijke belangstelling voor kunst. Sterker nog, er kwam een omgekeerd proces op gang. Kerken moesten sluiten en ramen werden gedemonteerd. Dit was uiteindelijk ook het lot van de ruiten in de kleine Eusebius. Dikwijls werden gebrandschilderde ramen ondeskundig verwijderd, of raakte zelfs kwijt. Eén raam uit deze kerk bleef gespaard en siert als het zogenaamde Bevrijdingsraam de grote Eusebiuskerk op de Arnhemse Markt.

Stadspark Coehoorn

November 2013 opende bewoners een nieuwe ontmoetingsplek in dit buurtje vlakbij het station. Het project kwam van onderop tot stand. Het ruim twintig jaar braakliggende bouwterrein was de buurtbewoners een doorn in het oog. In een recordtijd van tien dagen veranderde het niemandsland – dat fungeerde als opslagplaats voor overtollige fietsenrekken, verkeersborden, bouwmateriaal en zandhopen – in een heus parkje. Stadspark Coehoorn afficheert zich niet als een gewoon park, maar als een stukje levende natuur in het centrum van de binnenstad van Arnhem. Naast natuur biedt het park tevens ruimte voor het eigen initiatief. Zo worden er theatervoorstellingen gehouden, kan men er groente verbouwen en kleine activiteiten organiseren. Het parkonderhoud gebeurt door de buurtbewoners zelf.

Beeld: Oude ansichtkaart van collectioneur Frans Brink, Westervoort.

 

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.

Wees de eerste die reageert op "Kleine Eusebiuskerk aan Nieuwe Plein onterecht gesloopt"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*