Lentefeest Norooz in winkelcentrum de Drieslag

Winkeliers op De Drieslag hebben onder andere Iraanse, Irakese, Nederlandse en Surinaamse achtergronden

Winkeliers en bezoekers van de Malburgse Drieslag vieren vanaf 20 maart samen het lentefeest Norooz en blikken zo vooruit op een hoopvol nieuw jaar. Die viering start om 14.00 uur met de onthulling een nieuwe permanente lichtinstallatie in de winkels. Vanwege de Coronamaatregelen vinden de publieksactiviteiten, zoals een grote culturele picknick, plaats op 20 juni.

Norooz

Norooz is van oorsprong een lentefeest dat al meer dan 3.000 jaar wordt gevierd als het begin van een nieuw jaar in landen als Irak, Afghanistan, Tadzjikistan, Kirgizië, Oezbekistan en Iran. De viering staat symbool voor de nieuwe dag, terugkeer van het licht en vindt altijd plaats op 20 en 21 maart. De laatste dag van de winter, de eerste dag van de nieuwe lente.

Culturele verbinding in de wijk

De winkeliers van Winkelcentrum de Drieslag slaan de handen ineen en introduceren Norooz om de verschillende culturen in de wijk met elkaar te verbinden en bij te dragen aan het verbeteren van de beleving van het winkelcentrum. De winkeliers zijn getroffen door de Coronacrisis en met deze activiteiten laten zij gezamenlijk zien dat zij positief willen bijdragen aan de toekomst.

Programma

Winkeliers met onder andere een Iraanse, Irakese, Nederlandse en Surinaamse achtergrond hebben samen met ontwerper Tina Lenz en het team van Bureau Ruimtekoers een programma bedacht speciaal voor bezoekers en inwoners heel Arnhem. Vanwege de Coronamaatregelen is de viering verspreid over een langere periode.

Op 20 maart vanaf 14.00 uur is een bijzondere lichtinstallatie permanent te bezichtigen in de geopende winkels. Winkeliers hebben deze samen met lichtkunstenaar Rinaldo Klein Beumink en ontwerper Tina Lenz gemaakt en staat symbool voor de wensen die zij hebben voor de toekomst van het winkelcentrum.

Ook vanaf 20 maart delen winkeliers en bezoekers via zogenaamde ‘lichtpuntjes’ hun wensen voor het nieuwe jaar als quotes en foto’s in de Wijkkrant de Malburger en op de lege muren van het Winkelcentrum.

Op 20 juni vindt de traditionele picknick plaats op het Winkelcentrum. Bezoekers kunnen met kortingen picknickmanden vullen bij de winkeliers en genieten van lekkernijen uit allerlei culturen. Ook vinden er optredens plaats van dans- en muziekgezelschappen uit de wijk.

Collectief de Drieslag & Bureau Ruimtekoers

De winkeliers hebben zich op eigen initiatief samen met Bureau Ruimtekoers verenigd in Collectief de Drieslag en hebben samen Ontwikkelplan Drieslag gemaakt. Met als doel het winkelcentrum van onderop te verbeteren door het organiseren van activiteiten, het vergroenen en klimaatbestendig maken van de publieke ruimte en het gezamenlijk ontwerpen van een landmark. In 2021 willen zij op deze drie thema’s resultaat hebben geboekt.

Reacties