Lokaal mediafonds: ‘om het bestuur van de stad te laten controleren’

Deze week vond er een rondetafelgesprek plaats in de Arnhemse gemeenteraad n.a.v. een agenderingsverzoek van alle fracties met als onderwerp ‘voortgang kwaliteitsimpuls lokale media’. De partijen willen bespreken wat het belang is van lokale media, of een bijdrage van de Gemeente Arnhem noodzakelijk is en onder welke voorwaarden. En aan welke knoppen er dan gedraaid zou moeten worden.

Diverse lokale media te weten Arnhem Direct, Ik Hou van Arnhem, RTV Arnhem, Herman Centraal en de Arnhemsche Courant i.o., ondertekenden met elkaar een ingezonden brief die pleit voor een lokaal mediafonds. Politiek verslaggever Huibert Veth sprak hierover met Chris Zeevenhoven (bestuurder Arnhem Direct) en Basti Baroncini (initiator/presentator Herman Centraal).

‘Contact tussen burgers en bestuur’

Zeevenhoven: “Wat wij beogen met een lokaal mediafonds is een bedrag te krijgen dat de gemeenteraad beschikbaar stelt om het bestuur van de stad te laten controleren. Dat er onafhankelijke journalisten komen die producties maken over wat er in de stad gebeurt en hoe deze bestuurd wordt. De burgers betalen belasting om de stad te kunnen laten besturen en daar moet ook openheid over zijn. Het gaat om het contact tussen burgers en bestuur.”

‘Probleem met onafhankelijke journalistiek’

“Er is duidelijk een probleem op dit moment in de onafhankelijke journalistiek. We hadden vroeger twee kranten, De Gelderlander en de Arnhemsche Courant, die knokten om het lokale nieuws zo goed mogelijk over de bühne te krijgen. Die tijd is voorbij, de papieren kranten hebben veel minder abonnees en een groter gebied waarvoor ze schrijven. Ook Omroep Gelderland dekt het niet helemaal af. RTV Arnhem is een lokale organisatie die heel erg zijn best doet maar toch niet in staat is om met voldoende kwaliteitsjournalisten te werken. Daarom moet je na gaan denken hoe je dat anders gaat doen. Allereerst door veel beter samen te werken met de bestaande lokale media, dit gebeurt ook al wel een beetje. En ten tweede een kwalitatieve impuls, een bedrag beschikbaar stellen om journalistieke projecten te maken.”

‘Pluriformiteit is belangrijk’

Baroncini: “Het is belangrijk dat er pluriformiteit is binnen de lokale media. Dat er niet één of twee partijen berichten over wat er in de Arnhemse samenleving gebeurt maar verschillende partijen met verschillende invalshoeken en kwaliteiten. Een ideaal speelveld is voor mij dat er één fonds is waar een bedrag in zit en waar allerlei partijen aanvragen kunnen doen voor projecten die zij willen aanpakken. Er zijn bijvoorbeeld laatst zeven jongeren opgepakt in Arnhem op verdenking van radicalisme. Dan zou ik dolgraag een debat willen organiseren over de vraag wat er in deze stad nu eigenlijk aan de hand is en waarom dit gebeurt. Het is dus niet voor het structureel ondersteunen van gebouwen of mensen.”

Financiële impuls RTV Arnhem

Op de vraag van raadslid Menno Loos (VVD) aan Rik van Dommele (voorzitter RTV Arnhem) wat hij zou doen als hij moest kiezen tussen het mediafonds of een financiële impuls om de kwaliteit en continuïteit van de zendgemachtigde lokale omroep RTV Arnhem te borgen laat hij weten in dat geval voor het laatste te kiezen.

Dit is een productie van RTV Arnhem.

Reacties