’24/7 opvang voor alle Arnhemse dak- en thuislozen’

De Arnhemse gemeenteraad stemt aankomende week over een motie van de Arnhemse Ouderen Partij en Arnhem Centraal om in Arnhem 24-uursopvang voor dak- en thuislozen te gaan realiseren. De motie verzoekt het college met een voorstel te komen. Indien mogelijk in navolging van Nijmegen, waarbij ook medische zorg is inbegrepen.

Politiek verslaggever Huibert Veth sprak met fractievoorzitter Nico Wiggers (Arnhemse Ouderen Partij).

‘Miljoenen naar museum en Gele Kubus’

Wiggers: “De gemeente geeft miljoenen uit aan stenen voor het museum en onzin als de Gele Kubus en laat zorg voor dak- en thuislozen grotendeels over aan vrijwilligers. Dat kan en mag je niet normaal vinden anno 2019.”

‘PvdA en GroenLinks nog niet zover’

“De PvdA en GroenLinks zijn nog niet zover en willen eerst zelf onderzoek doen. Ik weet voldoende en vind dat professionals nu met een plan moeten komen. Die zijn daar goed voor opgeleid en worden uitstekend betaald. Die kunnen het plan opstellen en expertise ophalen in Apeldoorn en vooral Nijmegen. Daar wordt namelijk ook medische zorg aangeboden. De Arnhemse Ouderen Partij wil dat nu eens de zwaksten centraal staan en worden geholpen.”

Naïef

“Helaas leven medewerkers van het Stoelenproject en Iriszorg, wellicht uit angst om cliënten mis te lopen, maar ook vele raadsleden met idee dat alles prima is. Dit vind ik naïef. Dak- en thuislozen hebben op zondag geen faciliteit. Overdag worden ze op straat geschopt, ook als het slecht weer is. Hun behoeftes moeten ze in de openbare ruimte doen, bijvoorbeeld in het Lauwerspark. Ze krijgen dan terecht een bon, die kunnen ze vervolgens niet betalen wat leidt tot gevangenisstraf. Een tijdelijke toiletvoorziening kost eenmalig € 100.000 zonder dagelijkse schoonmaak.”

’24/7 opvang, 365 dagen per jaar’

“Wij willen 24/7 opvang en dan 365 dagen per jaar. En voor hen die dat niet kunnen vanwege hun psychische gesteldheid moet een plan op maat komen. Kijk, voor hoeren die verslaafd zijn en willen stoppen biedt Arnhem een prachtig programma. Dus nu ook aandacht voor alle Arnhemse dak- en thuislozen.”

Bron: RTV Arnhem

Reacties