Lopend vuur langs Arnhem

Foto credits: Mirel Masic - #NoMoreMoria 𝐇𝐮𝐦𝐚𝐧 𝐑𝐢𝐠𝐡𝐭𝐬 𝐖𝐚𝐥𝐤 𝐔𝐭𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭 december 2020

Op zondag 7 maart gaat er een lopend vuur door Arnhem! Onder de noemer “Lopend Vuur” kunnen Arnhemmers op zondag 7 maart hun wens verbeelden voor kinderen die opgroeien in vluchtelingenkampen. Op deze manier wil de Arnhemse organisatie aandacht vragen voor een humaan migratiebeleid. 

Dwars door Nederland

Het lopend vuur gaat van 1 tot 17 maart dwars door Nederland. In ruim 40 plaatsen vinden er wakes en tochten plaats, die allemaal vlak voor de verkiezingen in Den Haag uitkomen. De demonstranten vragen aandacht voor de onmenselijke omstandigheden waarin gevluchte mensen moeten overleven in Europa, van Moria tot Calais en van Sarajevo tot Amsterdam.

Op 7 maart komt de tocht aan in Arnhem, waar van 13:00 – 16:00 uur een wake plaatsvindt bij het gemeentehuis. Bij de wake wordt een doek van 4 bij 4 meter tentoongesteld met kindertekeningen gemaakt door kinderen uit kamp Moria op Lesbos, op deze manier wil de organisatie de boodschap van deze kinderen zichtbaar maken. Bezoekers kunnen tijdens de wake op het doek hun wens achterlaten voor deze kinderen. Het doek met alle wensen reist met de organisatie mee via Nijmegen – Wageningen – Bennekom en Amersfoort naar Den Haag waar het op 16 maart (de dag voor de verkiezingen) gepresenteerd wordt aan onze verkiezingskandidaten. Een tweede actie bestaat uit de distributie van speelse ‘gehackte’ verkiezingsposters en leuzen die iedere kiezer uitdagen om extra stil te staan bij welk asielbeleid men kiest.

Changing Stories – Home For All

In Arnhem wordt de actie georganiseerd door Linda van der Knaap van stichting Changing Stories, zij wordt ondersteund door de landelijke posteractie Home For All, die met posters van kindertekeningen gemaakt door kinderen in kamp Moria aandacht vraagt voor de situatie in de vluchtelingenkampen op Griekenland. Ook Borderline Offensive ondersteunt de Arnhemse actie. Linda legt uit waarom ze meedoet:

“Met Changing Stories reizen we drie keer per jaar af naar vluchtelingenkampen in Europa om daar theaterprojecten te doen met kinderen. Het breekt mijn hart elke keer om te zien in welke omstandigheden deze kinderen hun jeugd doorbrengen, na al zoveel rampspoed te hebben doorstaan. Ik schaam me om mezelf Europeaan te noemen.”

De landelijke actie wordt georganiseerd door Vluchtelingencomité Groningen en MiGreat. Doel is om het destructieve migratiebeleid van de afgelopen jaren op de kaart te zetten, mensen te informeren over de gevolgen van hun stem op de leefomstandigheden van vluchtelingen én aan de komende regering te laten zien dat er draagvlak is voor menselijk migratiebeleid. Roos (MiGreat) is een van de initiatiefnemers en legt uit waarom:

“Na jaren gewerkt te hebben aan de Europese grenzen, kan ik alleen maar zeggen dat mensen er slechter aan toe zijn dan ooit. Het geweld van grenspolitie, de verwaarlozing in de kampen, de mensen die dakloos aan hun lot over worden gelaten: dit beleid maakt mensenlevens kapot. Het moet anders. De komende regering moet werk maken van humane opvang en veilige vluchtroutes.”

Praktische informatie

In Arnhem zal er op zondag 7 maart van 13:00 – 16:00 een wake plaatsvinden bij het gemeentehuis. Er is een open in- en uitloop zijn tijdens de wake. Deelnemers wordt gevraagd om een boodschap achter te laten op het doek. Iedereen die geïnteresseerd is kan deelnemen, daarbij de Corona-maatregelen in acht nemend. Journalisten zijn natuurlijk welkom! Houd afstand en neem een mondkapje of masker mee.

De tocht zal op maandag 8 maart verder reizen naar Nijmegen. Deze reis zal door de organisatie gemaakt worden, hier kunnen zich dus geen deelnemers voor aanmelden.

Contactinformatie:

Facebook evenement Arnhem: www.facebook.com/events/1073618153104266
Facebook evenement 1-17 maart Landelijk: www.facebook.com/events/1166297413823741
Algemene info: facebook.com/migreatnl // migreat.org/lopendvuur

Download je eigen poster op Home For All

Reacties