Luchtwachters binden strijd aan tegen ongezonde lucht

Zojuist hebben bezorgde burgers van Arnhem een nieuw verkeersbord aan de Velperbuitensingel bij de zebra van de Steenstraat richting Musis onthuld. Dit deden ze op een plek waar de lucht zo sterk vervuild is dat de Europese luchtkwaliteitswet wordt overtreden. Het bord moet de Arnhemmers en de gemeente bewust maken van de ongezonde lucht. De onthulling vormt het startsein voor een jaar lang actie voor gezonde lucht. Een strijd die de Luchtwachters, samen met inwoners uit zes andere steden en Milieudefensie gaan voeren. In totaal doen 300 Luchtwachters in Nederland mee. Ze willen dat de lucht in hun stad zo snel mogelijk gezonder wordt.

Waarom zijn er Luchtwachters?

Op 7 september won Milieudefensie het kort geding voor gezonde lucht dat zij aanspanden tegen de Nederlandse Staat. Dat is goed nieuws, want het dwingt de overheid om de gezondheid van burgers beter te beschermen. De overheid moet er alles aan doen om op zo kort mogelijke termijn overal in Nederland aan de Europese luchtkwaliteitswet te voldoen.

‘Gemeente, ga handhaven’

De lucht in Nederland is het ongezondst bij drukke wegen en bij intensieve veehouderijen. Op 95 plekken langs wegen wordt de Europese norm voor het schadelijke stikstofdioxide overschreden. De knelpunten liggen vooral in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Arnhem, Den Bosch en Eindhoven. Dit zijn de steden waar de Luchtwachters op 15 februari om 8 uur in de ochtend verkeersborden langs wegen onthulden en aan de slag gaan voor gezonde lucht. In Arnhem worden de Europese normen onder andere overschreden aan de Velperbuitensingel.

Uit het persbericht

“Wij gaan aan de slag als lokale luizen in de pels om duidelijk te maken wat de gevolgen zijn van de wetsovertreding die Arnhem toestaat. Oorzaak: de overdaad aan verkeer met bijbehorende uitstoot. Arnhem kent voor de binnenstad een Milieuzone, maar de raad heeft verdere aanscherping tegengehouden. We voeren ook de druk op bij lokale politici, organiseren acties en maken mensen bewust van de luchtvervuiling, zoals met de onthulling van dit verkeersbord. We willen minder auto’s en meer ruimte voor fietsen en wandelen zodat de stad leefbaarder en gezonder wordt.”

Ipe van der Deen, Milieudefensie Arnhem: “Het is stuitend dat de gemeenteraad heeft besloten effectieve maatregelen weer over de verkiezingen heen te tillen. De vervuilende (auto)mobiliteit gaat nog steeds boven uw en mijn longen. De normen zijn veel te hoog aldus de Gezondheidsraad in haar advies van 23 januari aan het kabinet. Samen met andere luchtwachters, de Fietsersbond, de afdeling Arnhem van Milieudefensie en vele anderen heb ik nu meer kans om de politiek te overtuigen dat er echt iets gedaan moet worden aan de luchtvervuiling: niet ooit maar n√∫ en in √°lle straten van Arnhem.”

NB: In alle zeven steden zijn op donderdagochtend 15 februari op hetzelfde moment, om 08.00 uur ’s ochtends verkeersborden onthuld. Foto: Google

Reacties