Marktlui niet blij met Giro

Ondernemers in Arnhem verwachten dat zij dit weekend topdagen draaien in verband met de Giro. Alle ondernemers? Nee. Er is één groep ondernemers die baalt. Doordat de Giro vandaag op het Kerkplein start, is de markt gedwongen om uit te wijken.

‘Eerste reserve’ is dan de Markt voor het provinciehuis, maar ook dat plein is vandaag vanwege de Giro niet beschikbaar. De zaterdagmarkt is daardoor noodgedwongen uitgeweken naar het Gele Rijdersplein.

Lang niet alle marktlui die normaal met een kraam op het Kerkplein staan, zijn vandaag op het Gele Rijdersplein te vinden. Ongeveer de helft van alle standhouders is vandaag thuis gebleven. De zaterdagmarkt is vandaag een klein zaterdagmarktje.

Het centrum van Arnhem is vandaag bomvol, maar al die mensen zijn te vinden op het Kerkplein en niet in de buurt van het Gele Rijdersplein. Het Gele Rijdersplein ligt voor veel mensen uit de loop, vrezen veel marktmensen.

De eenmalige verplaatsing naar het Gele Rijdersplein zal bovendien nog veel vaker plaatsvinden, denken de marktlui. Vanwege de komst van woningen en een filmhuis op het Kerkplein moet de markt in december gedwongen verkassen naar de Markt voor het provinciehuis.

Als er vervolgens een evenement in Arnhem wordt georganiseerd, is de Markt daarvoor de meest aangewezen locatie. Omdat het Kerkplein verdwijnt zal de warenmarkt ook dan gebruik moeten maken van het Gele Rijdersplein.

Veel marktmensen in Arnhem voelen de bui al hangen. Om die reden zijn veel marktondernemers al op zoek naar andere markten om op vrijdag en zaterdag te staan. Afgelopen jaar zijn al bijna tien marktmensen vertrokken uit Arnhem. Bij de verplaatsing naar de Markt zal dat aantal nog fors toenemen.

Veel marktmensen, en ook veel binnenstadsondernemers, vrezen dat een marktverplaatsing zal zorgen voor minder klandizie.

Officieel zijn de vertegenwoordigers van de Arnhemse warenmarkt nog met de gemeente Arnhem aan het onderhandelen over de verplaatsing, maar wethouder Gerrie Elfrink houdt zijn poot stijf: de markt gaat naar de Markt. Punt. Alle alternatieven die de marktlui afgelopen jaar hebben voorgesteld, zijn door de wethouder van tafel geveegd.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Marktlui niet blij met Giro"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*