Matthäus Passion door Het Gelders Orkest

{

De eerste keer dat ik ging luisteren naar de Matthäus Passion nam ik plaats naast een oudere dame in een tamelijk leeg Musis Sacrum. Ik mocht gaan zitten waar ik wilde. Er zaten meer eenzame vrouwen in de zaal. Koorleden deelden boekjes uit met de tekst. Ik bladerde erdoor en hoopte dat ik het uit zou zitten, want mensen hadden mij verteld dat de Matthäus Passion lang duurde. Dat bleek helemaal niet het geval. Zelden hoor je zulke afwisselende muziek in de concertzaal en ik heb met open mond zitten luisteren. Dat was in een tijd dat ik vooral hield van Fleetwood Mac en Tina Turner.

De vrouw naast mij schoot af en toe vol. Ze had haar zakdoek bij de hand en depte af en toe haar ogen en veegde langs haar neus. Bij het laatste koor hield ik het ook niet droog. Wat een geweldige muziek.

Veel is veranderd sinds die eerste keer, maar Joop Schets de dirigent van het koor is gebleven en waarschijnlijk zijn er nog koorleden bij die toen ook al zongen. In de loop der jaren ben ik Joop Schets steeds meer gaan bewonderen en tegenwoordig ga ik zelfs naar openbare repetities en lezingen die hij houdt om meer te leren over Bach en zijn passiemuziek. Helaas, helaas kan ik helemaal niet zingen, want anders had ik wekelijks in de kerk in Oosterbeek waar ze repeteren staan galmen. Een vriendin van mij kan het wel, zij zingt en zij vertelde dat het nog een kunst is in het koor te komen en te blijven. Jaarlijks moeten de leden auditie doen om er bij te blijven. Ondertussen heeft het koor landelijke bekendheid gekregen door een tv programma, waarbij slechte zangers mogen laten horen dat ze niet kunnen zingen, en waar het koor zijn goede kwaliteiten kan laten zien.

Ieder jaar lijkt het of het koor en het samenspel met het Gelders Orkest beter wordt. Ik kan iedereen aanraden kaarten aan te schaffen voor de Matthäus Passion, 23 of 24 maart in Musis Sacrum met Gelders Orkest en het prachtige Toonkunst.

Nu krijg ik al de tranen in mijn ogen bij het eerste koor. Luister naar Kommt ihr Töchter helft mir klagen. Prrrrrachtig!

Wir setzen uns in Tränen nieder (slotkoor). (Is niet het Arnhemse koor, maar ook best aardig)

Foto: Nelis Zevensloot

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Matthäus Passion door Het Gelders Orkest"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*