Me & The Media in Arnhem

Zondagavond plaatste ik het veelbelovende nieuws over het station uit de Gelderlander op Arnhem Direct. Met bronvermelding natuurlijk. Toch was de chef redactie Tom Ruijfrok niet blij met deze knip & plak actie, zo liet hij weten op Twitter.

Gerrie Elfrink, fractievoorzitter van de SP, vers in Twitterland betoonde met zijn eerste tweet gelijk zijn medeleven: @Ruijfrok Jullie maken de kosten en een ander pakt de baten. Zo gaat de kwaliteit van lokaal nieuws naar de ratsmodee…

Om vervolgens op Arnhem Direct als volgt te reageren: Zeg Arnhem-Direct, dit stuk is compleet gekopiëerd van de Gelderlander. Bij de stadsomroep nemen ze tenminste dan nog de moeite het voor te lezen. Een zichzelf respecterend nieuwsmedium doet dit niet..

Een beetje raar, want even daarvoor had Gerrie een uitgebreide inhoudelijke reactie achter gelaten op Arnhem Direct. Ik ga er dan vanuit dat hij ook heeft gelezen dat de bron De Gelderlander is. Voor wat betreft het prikje met betrekking tot RTV Arnhem: voorlezen van het bericht mag dus wel, maar het bericht, verrijkt met links en op een podium waar discussie en dialoog plaats vindt, mag niet?

Lokale nieuwsvoorziening
Uiteindelijk hebben we allemaal hetzelfde doel: de Arnhemmer informeren over wat er leeft & speelt in de stad. Ieder op z’n eigen manier, dat hoeft elkaar niet in de weg te zitten, dat kan elkaar juist aanvullen. Een scoop is natuurlijk altijd leuk, maar Arnhem Direct is er niet op ingericht om altijd de laatste nieuwtjes als eerste te brengen. Dat is ook niet onze doelstelling. Zoals Marco in zijn reactie al aangeeft: “We pretenderen geen nieuwsmedium te zijn, maar een plek waar Arnhemmers zaken die ze bezig houden of die ze observeren kunnen delen met anderen. De signalering (met evt bronvermelding) en de discussie is de toegevoegde waarde. Het echte nieuws laten we liever over aan de professionele journalisten bij de Gelderlander en/of Omroep Gelderland.”

Nieuws levert verhalen op en verhalen leveren nieuws op en je hebt in een stad verschillende kanalen die deze verspreiden. Je kunt elkaars ‘concurrent’ worden als elk kanaal zelf alle kanalen wil ontwikkelen. Arnhem Direct heeft niet direct de ambitie om zelf een radio en TV-station te beginnen of een krant uit te gaan brengen, we hebben wel de ambitie om binnen 3 jaar de helft van de Arnhemse bevolking te bereiken. De grootste drijfveer achter Arnhem Direct was frustratie. Frustratie over eenzijdige berichtgeving in de lokale nieuwsvoorziening en het ontbreken van een plek waar maatschappelijke discussies & dialogen gevoerd kunnen worden.

Nieuwe MEdia
Er is meer in Arnhem dan evenementen, bouwputten, ongelukken, inbraken en overvallen en er zijn mensen die op zoek zijn naar een iets gefundeerdere dialoog dan de gemiddelde reacties op de Gelderlander. (Online) dialoog aanjagen en voeren is iets anders dan een krantje maken. Onze manier van Arnhems ‘nieuws’ brengen is er op gericht dat het uitnodigt tot discussie, dialoog en (inter)actie. Daarvoor willen wij een online platform en offline podium bieden. We zijn geen nieuwsmedium, maar een mensmedium; MEdia.

Het is aan betrokken Arnhemmers om dit platform samen met ons verder vorm te geven. Afgelopen jaar heeft een inspirerende en groeiende groep bijdrages geleverd en heeft mede vorm gegeven aan het platform wat er nu staat en dat nog steeds volop in ontwikkeling is. Na een jaar zitten we op 25.000 unieke bezoekers per maand, dus met onze doelstelling binnen 3 jaar de helft van de Arnhemse bevolking zitten we goed op koers.

Ondertussen blijkt dat we vanuit onze frustratie een platform hebben neergezet dat goed gelezen en gewaardeerd wordt, ook door de politiek. Van sommigen hoor ik dat ons platform een informatiebron is, om te lezen wat er in de stad speelt, een aantal heeft al een column en in de loop naar de gemeenteraadsverkiezingen worden er dat vast nog wel meer. En onderwijl kijkt men met argusogen naar ons, want o jee, er gaat toch niet een ondernemer met overheidsgeld aan de haal als er samengewerkt gaat worden met RTV Arnhem bijvoorbeeld…

Sorry Gerrie
De conclusie dat de Gelderlander kosten maakt en wij de baten pakken, is een beetje kort door de bocht. Ook wij maken kosten, waar anderen de baten van pakken. Wij gaan er echter vanuit dat de kwaliteit van lokaal nieuws daarmee niet naar de ‘ratsmodee’ gaat, maar dat het bijdraagt aan een bredere, toegangelijkere en transparantere lokale nieuwsvoorziening in Arnhem, die ook nog eens uitnodigt tot interactie en dialoog.

Sorry Tom
Bij deze Tom: excuses, het was geen boze opzet. We plaatsen wel vaker berichten van de Gelderlander door, zeker als het onderwerpen betreft waar mensen graag hun mening over kwijt willen. Meestal plaatsen we de berichten niet in z’n geheel, maar met een link naar ‘Lees het hele artikel bij De Gelderlander’. Dit keer plaatste ik (misschien iets te) snel het hete nieuws door en kortte het niet in, omdat het al een kort bericht was. We houden elkaar lekker scherp ;o)

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Me & The Media in Arnhem"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*