Meest complete collectie Ad Gerritsen (1940-2015) in Museum Arnhem

Museum Arnhem mag dan dicht zijn vanwege een machtige verbouwing, maar ondertussen ontvangt het een schenking met sleutelwerken van de Arnhemse kunstenaar Ad Gerritsen (1940-2015). Gerritsen was een zeer productieve kunstenaar. Hij maakte schilderijen, tekeningen, keramiek en beeldhouwwerken.

Een groot kunstenaar met Klarendalse roots

In april 2015 overleed Arnhems beeldend kunstenaar Ad (Appie) Gerritsen. Ad leefde zijn jonge jaren in de Dr. Boschstraat (nu de Pastoor Bosstraat) in Klarendal en was een trouw bezoeker van clubhuis Ons Huis dat toen nog gevestigd was in het midden van de Klarendalseweg tussen de Willemstraat en Schutterstraat. Hij begon aan de kunstacademie maar maakte die niet af, vandaar dat hij als autodidact door het kunstenaarsleven ging.

In zijn vroege werk speelt de oorsprong van de mens een rol, het clichébeeld van ons bestaan en onze herkomst. Later richt hij zich ook op groepen mensen, geesteszieken en eenzame figuren die hij voorziet van bijzondere kleuren en gezichtsuitdrukkingen. Als docent aan de AKI in Enschede heeft hij vele jonge kunstenaars met zijn eigenwijze methodes geïnspireerd.

Ad Gerritsen leefde op het laatst in de Burgermeesterswijk, had zijn atelier in Heveadorp, had nog vrienden in Klarendal en kwam de laatste jaren nóg regelmatiger naar de wijk om naast de molen gebruik te maken van grafisch werkplaats en galerie Plaatsmaken. Hij bleef tot het laatst werken maken.

Nalatenschap Ad Gerritsen

Op verzoek van de erven heeft Stichting Plaatsmaken een selectie gemaakt uit de nalatenschap met als doel deze onder te brengen in diverse collecties. Aan Museum Arnhem als grootste verzamelaar werd een genereus aanbod gedaan. Met de schenking van twee grote schilderijen (Engeland, London uit 2006 en familie F. uit 2011), en de gehele serie Dictators (gemengde techniek op papier, 2008) heeft Museum Arnhem nu de meest complete en uitgebreide collectie Ad Gerritsen in Nederland.

Familie F.

Lees het hele bericht over Gerritsen’s werk op Museum Arnhem. In de recente aanwinst Engeland, London (afbeelding) komt ons een groep mensen van diverse pluimage tegemoet. De groep maakt een geagiteerde indruk. Is het een demonstratie, of vluchten ze weg van iets? Gerritsen liet zich voor dit werk inspireren door een krantenfoto van een groep mensen die geëvacueerd wordt na de aanslag op de Londense metro in 2005. Het schilderij familie F. toont als een ‘gewoon’ familieportret; het blijkt een gezin te zijn dat in de Tweede Wereldoorlog joden aangaf. Het is niet zozeer de scheiding tussen goed en kwaad die Gerritsen fascineerde, als wel het feit dat we die scheiding met behulp van beelden denken te kunnen zien en te kunnen onderbouwen.

(bronnen: Museum Arnhem en Plaatsmaken)

Reacties