Arnhem Airport…

.. ja, het bestaat! Nee, je kunt er niet opstijgen voor je vakantievluchtje. Het is een zweefvliegveld. Dus in principe bedoeld voor het vliegen zonder motor.
Eerder liet ik jullie daar wat over zien: twee Arnhemse correspondenten kwamen kijken, fotograferen en filmen, én meevliegen! En een andere keer werd de laatste wens van een Klarendaller gerealiseerd: Hij vloog in een zweefvliegtuig boven Klarendal.

Vorig jaar september lieten we veteranen vliegen: drie heel oude mannen hadden een wereld ervaring.

En – surprise – het kan gewoon de hele zomer! Van begin maart tot eind oktober wordt er gevlogen op Terlet. Vanaf het terras van het restaurant de Thermiekbel (kenners leggen je uit waarom het etablissement zo heet) kan je ze zien vliegen. En als je even een van de ingewijden aanschiet, mag je ook van dichterbij komen kijken. Eh… we zijn daar wat voorzichtig mee omdat het vlieg-gedoe niet helemaal ongevaarlijk is voor mensen die niet weten wat er gebeurt. Maar onder begeleiding is het in principe geen probleem om te komen kijken en genieten. Wie weet kan je een keer meevliegen; voor ca € 45,- maak je het zelf mee!
Vanaf 14 jaar kunnen jongeren al leren vliegen en vanaf 16 kunnen ze een brevet halen. Dan moet je nog 2 jaar wachten op je rijbewijs.
Leren vliegen…. ik ben er ooit mee begonnen ( ik was 47) en je raakt eraan verslaafd! Spannend, schitterende uitzichten, een club waarin iedereen als vrijwilliger bijdraagt en er veel valt te leren.
Aanleiding voor dit artikel:
Als je de smaak te pakken hebt én een hoop talent én een grote inzet – dan word je kampioen! Ook daarover vertelde ik : https://www.arnhem-direct.nl/berichten/een-gelderse-wereldkampioen-zweefvliegen/

Dit weekend eerde de zweefvlieggemeenschap een wereldkampioen Junioren 2017 (Sjoerd van Empelen (l) dus) en een Europees kampioen 2017 (Tim Kuijpers, r) met respectievelijk de zilveren en de bronzen plak. Nico Koster reikte de plakken uit; hij was ooit zelf wedstrijdvlieger en heeft jarenlang de junioren ondersteund. In de Thermiekbel. In ons eigen Arnhem. Op Arnhem Airport Terlet.

Overigens is het plan om Lelystad Airport te openen voordat er goede routes zijn vastgesteld, een groot probleem voor onder andere de Veluwe (laag aanvliegende vliegtuigen maken een hoop lawaai) maar ook voor de zweefvliegers die op zonne-energie grote afstanden kunnen afleggen – mits er een beetje ruimte blijft in het luchtruim. Want om op zonne-energie te kunnen vliegen maak je gebruik van thermiekbellen om op te stijgen en daarna ben je weer onderhevig aan de zwaartekracht en zak je zo langzaam mogelijk. Zo ziet zo’n vlucht er uit. Is er opstijgende lucht ( door instraling van de zon) dan ga je zomaar een paar honderd meter omhoog! En dan kan je weer een poosje uitglijden.

Belangstelling? de Gelderse Zweefvliegclub is een van de clubs op Terlet. De grootste, de oudste, – en, tja, de mijne…

Reacties