Microfoons worden ‘mics’ tijdens levendig jongerendebat

Afgelopen donderdag vond er een jongerendebat plaats in de zaal van de Arnhemse gemeenteraad. Het was een avond georganiseerd vanuit de jongerenwerkers in samenwerking met de gemeente. Het werd een levendige avond met een grote en zeer diverse opkomst.

In de Arnhemse politiek wordt de afgelopen tijd veel gesproken over het betrekken van de burger. De uitdaging van dergelijke initiatieven blijkt vaak om ook de jongeren en allochtonen geïnteresseerd te krijgen. Alleen daarom al was deze avond geweldig succesvol. Een volle raadszaal met ruim honderd jongeren tussen de twaalf en tweeëntwintig jaar, waarvan een aanzienlijk deel met een allochtone achtergrond. Het werd bovendien niet alleen een zeer vermakelijke avond, er werd ook op een goed niveau gedebatteerd.

onderling respect

De microfoons in deze politieke arena worden omgedoopt tot ‘mics’ en een ‘mic-wissel’ gaat gepaard met een ‘handshake’ en ‘succes bro!’. Er is onderling respect en er wordt goed naar elkaar geluisterd. Deze generatie is duidelijk een prettige bestuurscultuur met elkaar aan het ontwikkelen.

‘die mij moeten-geval’

Aan de hand van diverse stellingen gaan de jongeren met elkaar in debat. Een blond meisje van twaalf betoogt vurig dat ze vindt dat vluchtelingen dezelfde rechten moeten hebben als alle andere Nederlanders. Waar het gaat over werkgevers die verplicht bepaalde doelgroepen aan moeten nemen vanwege diversiteitsbeleid introduceert een allochtone jongen zichzelf als zo’n ‘die mij moeten-geval’. Hij vindt dat je hier ook je voordeel mee kunt doen. De vraag wordt opgeworpen of het zin heeft om een dief te vragen of hij steelt. Er wordt verteld over een gezette jongen in een voetbalteam die werd weggepest waarna het incomplete team de wedstijd niet meer voort kon zetten. En een jongen die de ‘mic’ in zijn handen kreeg omdat hij erdoorheen praatte reageert ad rem ‘als je nooit bent gevallen weet je niet hoe het is om op te staan’. Zo staat de avond bol van de goede discussies, persoonlijke voorbeelden en leuke quotes.

politici luisteren

Zoals afgesproken namen diverse politici plaats op de publieke tribune om te luisteren naar wat de jongeren te zeggen hadden. Raadslid Maud Dolsma (GroenLinks) werd nog wel door de jongeren naar beneden geroepen omdat ze graag haar reactie wilden in de discussie welke aandacht de politiek geeft aan de bestrijding van discriminatie. Huibert Veth en Pieter Pluijgers spraken na afloop met de jongeren en Dolsma.

Dit is een productie van RTV Arnhem.

Reacties