SP: Geen extra kosten voor wethouders, maar extra bijdrage voor sociale initiatieven

De SP heeft een amendement ingediend onder de titel ‘Geen extra kosten voor wethouders, maar extra bijdrage voor sociale initiatieven’. Met dit amendement wilde de SP voorkomen dat de wethouders in het huidige college honderd procent van hun salaris zouden krijgen. In plaats daarvan wil de SP dit geld besteden aan Arnhemse initiatieven.

Twee colleges geleden werd er besloten om een extra wethouder aan te stellen. De toenmalige coalitiepartijen kwamen overeen dat alle wethouders tachtig procent van het normale wethoudersalaris zouden krijgen zodat de aanstelling van de extra wethouder niet tot hogere kosten zou leiden. In het vorige college waren het noch slechts de twee SP-wethouders die kozen voor een salaris van tachtig procent. In het huidige college krijgen alle wethouders honderd procent uitbetaald wat tot €60.000,- aan extra kosten leidt ten opzichte van het vorige college. De SP stelt voor om dit niet te doen en de Arnhemse initiatieven Ome Joops tour, Kledingbank, Leuke Linde, Voedselbank, Jeugdland en de Speelgoedbank elk €10.000,- te geven. De raad stemde in meerderheid tegen dit amendement.

‘laag en goedkoop’

Politiek verslaggever Huibert Veth sprak hierover met fractievoorzitters Gerrie Elfrink (SP) en Daniel Becker (ChristenUnie). Becker legt uit waarom hij het voorstel van de SP laag en goedkoop vindt.

Dit is een productie van RTV Arnhem.

Reacties