Milieudefensie: “Arnhemse lucht mag wel wat schoner”

“De luchtkwaliteit in Arnhem voldoet aan de Europese norm, maar de lucht in Arnhem mag wel wat schoner.” Dat concludeert Milieudefensie in Arnhem na onderzoek van de luchtkwaliteit op twee punten in Arnhem Noord: op het Nieuwe Plein en op de Apeldoornseweg.

Een rapport met de resultaten van het luchtonderzoek is donderdag aangeboden aan wethouder Anja Haga (ChristenUnie). De wethouder kreeg ook een ‘luchtmeter’, waarop de waarden stonden die op de twee locaties gemeten waren: 31 microgram stikstofdioxide per kubieke meter op het Nieuwe Plein en 36 microgram op de Apeldoornseweg.

“Is dat toegestaan? Ja. Maar is dat gezond? Nee”, aldus Milieudefensie. “De Europese wettelijke norm is 40 microgram. Als het aan de Wereldgezondheidsorganisatie ligt, wordt deze norm aangescherpt.”

“Goed dat jullie ons scherp houden”, aldus wethouder Anja Haga. Haga ging het gesprek aan over mogelijkheden om de Arnhemse lucht schoner te krijgen.

Het onderzoek naar de Arnhemse lucht door Milieudefensie is onderdeel van een landelijke meting. In het rapport ‘Wat ademen wij in‘(PDF).

Uit het rapport blijkt dat Arnhem het in vergelijking met andere onderzochte steden gemiddeld scoort: De 31 en 36 microgram die in Arnhem gemeten werd, is vergelijkbaar met metingen in Leiden (32, 33), Nijmegen (30) en Tilburg (33, 36). Hilversum (27, 31) doet het wat beter. Maastricht (32, 42) doet het slechter.

“Mensen die in steden of langs drukke wegen wonen, kunnen niet anders dan elke dag ver¬≠vuilde lucht inademen”, concludeert Milieudefensie in het rapport. “Dat weten we al jaren en
toch gebeurt er bijna niets. Nog steeds lijkt het belang van fossiele mobiliteit zwaarder te wegen dan het belang van een goede gezondheid.”

In het meetrapport komen diverse mensen aan het woord over luchtvervuiling, waaronder de Arnhemse Ipe van der Deen. “Sinds 1990 woon ik in Arnhem, bij de Apeldoornseweg, een van de grote wegen in Arnhem die loopt tot in het stadshart.”

“Mijn vensterbanken zitten onder het roet, dat adem ik dus in. Ik vind dat de gemeente meer moet doen om het drukke doorgaande verkeer buiten de stad te houden.”

Foto: Milieudefensie Arnhem.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Milieudefensie: “Arnhemse lucht mag wel wat schoner”"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*