Monumentale installatie van Rob Scholte in Arnhemse pop-up galerie

{

Vele tienduizenden plaatjes van luciferdoosjes vormen een betoverende weerspiegeling van de gehele wereld. “Het begon met een doos, gevonden op het Waterlooplein”, zegt Rob Scholte tijdens de opening van zijn solo-expositie Lucifer in paradise in pop-up galerie art@nuyens in Arnhem. De inhoud daarvan is uitgegroeid tot een monumentale serie panelen. Samen met een aantal luciferbergen zijn bijna al die panelen nu te zien als een totaal-installatie, gecombineerd met toepasselijke hoogglans-platen uit zijn serie Smoke in your eyes.

Uit de verschillende cultuurhistorische betekenissen van ‘Lucifer’ kiest Rob Scholte vooral die van ‘zwavelstokje’. Héél veel zwavelstokjes, en héél erg veel doosjes, in alle kleuren van de regenboog, vormen het materiaal voor een serie werken die in hun samenhang goed tot hun recht komen in de grote tijdelijke tentoonstellingsruimte.
Zonder hiërarchie of compositie heeft Scholte vanuit een rijke en fascinerende beeldbron een caleidoscopisch paradijs geschapen: alle landen, vlaggen, personen, dieren, auto’s, vliegtuigen, schepen, merken, maatschappijen, gezindtes, politieke partijen, historie, winkels, restaurants, hotels, clubs, sport, hobby, spreekwoorden, kunst en ga zo maar door, komen erin voor. Kijk van dichtbij, en je wordt meegezogen in geschiedenis, nostalgie, humor en herkenning. Kijk van een afstand, en de panelen gaan een eigen leven leiden. Kijk naar het totaal, en de ruimte doet zijn werk.
In een interview in het aprilnummer van Kunstbeeld zegt Scholte: “(‚Ķ) ik laat de luciferdoosjes voor zichzelf spreken. Ze mogen er allemaal zijn. Ik plak ze aan elkaar en samen vormen ze een diamant die de hele wereld weerspiegelt.”

Het is de tweede tentoonstelling die Joop Nuyens in deze ruimte organiseert. Als stedenbouwkundige is hij vanuit zijn vak door de crisis betrokken bij leegstand. “Een mooie manier om met dit soort ruimtes om te gaan. De kunstprojecten krijgen een ‘geïmproviseerd’ karakter. Dat past goed bij dit werk van Scholte, zo is hij als kunstenaar ook begonnen.” Woningcorporatie Portaal stelt het leegstaande pand voor dit doel ter beschikking en wil daarmee verloedering in de buurt voorkomen. Het pand ligt als schakel tussen de Arnhemse binnenstad en het hippe Modekwartier.

Van 27 maart tot en met 13 april in de Ir. J.P. van Muijlwijkstraat 23 te Arnhem. Open do, vrij, za en zo van 13.00 tot 17.00 uur

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Monumentale installatie van Rob Scholte in Arnhemse pop-up galerie"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*