Museum Arnhem en Rozet presenteren ‘Vertel me alles’

Een virtuele expeditie die aansluit qua thematiek bij de Nationale Herdenking op 4 en 5 mei: Museum Arnhem en Rozet presenteren tot en met 31 augustus de augmented reality fototentoonstelling ‘Vertel me alles’ door fotograaf Negin Zendegani.

Tweede Wereld en andere oorlogen

Het foto- en filmproject ‘Vertel me alles’ gaat over ervaringen van twee generatie vluchtelingen. Vluchtelingen uit de Tweede Wereldoorlog en vluchtelingen van de huidige oorlogen delen hun ervaringen met elkaar. De fototentoonstelling is via een wandelroute op verschillende locaties in Arnhem te zien, onder andere bij Rozet, de Eusebiuskerk en de Walburgiskerk.

Haar allereerste Bevrijdingsdag in Nederland, jaren geleden, vulde de Arnhemse fotografe Negin Zendegani niet echt met blijdschap, maar vooral met herinneringen aan haar eigen vlucht uit haar thuisland Iran. Het bracht haar op het idee voor haar foto- en filmproject ‘Vertel me alles’, waarin ze vluchtelingen van nu samen bracht met hen die in de Tweede Wereldoorlog ook huis en haard moesten verlaten. Zendegani: ‘Ik wil graag dat de oude en nieuwe generatie vluchtelingen elkaar ontmoeten en hun verhaal aan elkaar vertellen.’

Virtuele expositie

‘Vertel me alles’ is een augmented reality expositie die te zien is met de ART+ app, te downloaden via www.downloadart.nl, de App Store of Google Play. Bezoekers kunnen de route door de binnenstad van Arnhem volgen en de levensgrote portretten bekijken, terwijl ze naar de verhalen luisteren van de geportretteerden. Bij Augmented Reality (AR) wordt er een digitaal beeld over de werkelijkheid gelegd, wat via een smartphone of tablet te zien is. Gebruikers kunnen nog steeds de omgeving zien, maar er wordt extra informatie aan toegevoegd.

De route bevat in totaal 9 stops waarbij men iets kan zien of luisteren. De route start bij Rozet en loopt via het Focus Filmtheater, de Eusebius en de Grote Markt naar Airborne at the Bridge en de Rijnkade. Via deze stop loopt men via de Walburgiskerk naar het eindpunt in Park Sonsbeek. De volledige route met alle stops is te downloaden via de website van Museum Arnhem.

Reacties