Museum Arnhem: Tentoonstelling Peter Alma | Van De Stijl tot communisme

Detail wandschildering Amstelstation. Foto: Luuk Kramer

ARNHEM – Morgen gaat in Museum Arnhem de tentoonstelling Peter Alma | Van De Stijl naar communisme van start. Dat is één van meerdere tentoonstellingen in Nederland om stil te staan bij het feit dat de internationale kunststroming ‘De Stijl’ in 1917 werd opgericht, volgend jaar dus 100 jaar geleden. Het feestjaar heeft de titel ‘Van Mondriaan tot Dutch Design. 100 jaar De Stijl’ gekregen.

Het overzicht dat Museum Arnhem over het werk van Peter Alma heeft samengesteld bestaat uit bijzondere bruiklenen van musea en particulieren, aangevuld met werken en persoonlijke documenten uit de collectie van de erven Alma en is voor het eerst sinds 50 jaar te zien. De tentoonstelling duurt nog tot 19 maart 2017.

Peter Alma is als lid van ‘De Stijl’ veel minder bekend dan bijvoorbeeld Piet Mondriaan, waar hij goed bevriend mee was. De abstracte vormtaal van ‘De Stijl’ vond Alma echter niet toegankelijk voor ‘de gewone man’ en daarom ontwikkelde hij een vereenvoudigde en wel begrijpelijke beeldtaal. Het was onderdeel van zijn missie als overtuigd communist om kunst voor de samenleving te maken. Zijn onderwerpen waren dan ook maatschappelijk van aard, arbeiders, kapitalisme en revolutie.

Geïnspireerd door de Russische Oktoberrevolutie ging Alma zich al snel op kunstvormen met een groter bereik, zoals houtsneden, beeldstatistiek (informatieve illustraties) en muurschilderkunst richten. Speciaal voor het De Stijl-jaar gaat de tentoonstelling in Museum Arnhem dieper in op Peter Alma’s relatie tot De Stijl en het gegeven dat overeenkomstige opvattingen over een nieuwe maatschappij tot volstrekt andere kunstuitingen kunnen leiden.

Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie met nieuw onderzoek naar Alma’s leven en werk, samengesteld door gastconservator Marieke Jooren.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Museum Arnhem: Tentoonstelling Peter Alma | Van De Stijl tot communisme"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*