Nationaal Historisch Modemuseum

“Directie NHM houdt niet van geschiedenis” kopt de Gelderlander op 21 november. Aanleiding is een artikel in het Historisch Nieuwsblad, over een onderzoek naar het Zuiderzeemuseum en het Zeeuws Museum waar Erik Schilp en Valentijn Bijvanck tot voor kort directeur waren.

Het Historisch Nieuwsblad ontwikkelde een methode om historische musea te keuren. De Museumtest onderzoekt publieksvriendelijkheid, presentatie en inhoud van historische musea. Een historisch museum moet volgens de Museumtest vooral een goed verhaal vertellen. Daarom telt het laatste onderdeel dubbel. Van de acht cijfers die hiermee kunnen worden behaald, scoren de directeuren samen zeven onvoldoendes. Ook de eindscores zijn daarmee dik onvoldoende.

De conclusies in het Historisch Nieuwsblad zijn niet mals. “Postmoderne onzin waar we niets wijzer van worden.” “Schilp houdt helemaal niet van geschiedenis.”

Maar er zijn ook pluspuntjes, die voor Arnhem zeker relevant zijn. Zo concludeert de Museumtest: “Deze verwaarlozing van de geschiedenis staat in schril contrast tot de aandacht die Byvanck besteedt aan kunst, mode en design.” “Ook wordt er haute couture getoond: recente outfits van ontwerper Francisco van Benthum, geïnspireerd op oude klederdrachten.”

Gelukkig maar dat het NHM niet gewoon één directeur heeft gekregen, maar meteen twee. Want toen het realistisch rekenen nog niet was ingevoerd, leerden wij op school: min maal min is plus. Dus twee directeuren met onvoldoendes voor geschiedenis maar met gevoel voor de toekomst maken er samen vast iets prachtigs van.

Misschien zijn de keurmeesters van de Museumtest gewoon oude zuurpruimen, en moeten we de uitslag zo lezen: Onvoldoende voor geschiedenis maal onvoldoende voor geschiedenis is toekomst voor de mode. Heeft minister Plasterk al een hoed uit Klarendal?

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Nationaal Historisch Modemuseum"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*