Natuurmonumenten: Fotograferen zonsopgang Veluwezoom ongewenst

Foto: Simon van Ooijen

ARNHEM – Adembenemend zijn ze, de foto’s van een zonsopgang op de Veluwe in de periode dat de heide in bloei staat. Natuurmonumenten, de organisatie die het Nationaal Park Veluwezoom beheert, is er echter klaar mee.

Om een foto van een zonsopgang te kunnen maken, moet een fotograaf vroeg opstaan en op tijd aanwezig zijn op een mooie plek. Maar daar zit nu juist de kneep. Deze natuurgebieden zijn alleen opengesteld voor publiek tussen zonsopgang en zonsondergang.

Dat wringt dus. Uiteraard heeft Natuurmonumenten niets tegen mooie landschapsfoto’s van de gebieden die zij in beheer heeft, maar het betreden van de gebieden buiten de toegestane tijden werkt verstorend voor de wilde dieren die in het gebied leven en vooral actief zijn tussen zonsondergang en zonsopgang. Ze hebben die tijd nodig om voldoende te kunnen eten.

Daarnaast leiden de vroegtijdige bezoeken aan het natuurgebied tot aanrijdingen of zelfverwondingen van de opgejaagde dieren. Natuurmonumenten heeft laten weten dat ze vroegtijdige bezoekers van de Veluwezoom zal gaan bekeuren.

 

Reacties