Ontwerpvisie beeldentuin Museum Arnhem: minder bomen, meer tuin

Museum Arnhem wordt vernieuwd en uitgebreid met een nieuwe vleugel. Voorafgaand aan de presentatie van vijf ontwerpen voor het museum, presenteerde David Kloet van Karres & Brands Landschapsarchitecten dinsdagavond alvast de visie die het bureau heeft ontwikkeld voor de beeldentuin van Museum Arnhem.

Wie kijkt naar oude foto’s en tekeningen uit het begin van de twintigste eeuw, ziet dat het museum aan de Utrechtseweg in een open parklandschap op de stuwwal lag. Van die openheid is tegenwoordig weinig meer over.

Verscholen
Het museum is vanaf Arnhem Zuid niet meer zichtbaar. De stuwwal is volgegroeid met bomen, waardoor het museum en de omliggende beeldentuin verscholen in het landschap liggen.

Als het aan bureau Karres & Brands ligt, gaat dat veranderen. “Het landschap is de grootste kwaliteit van het gebied, maar door achterstallig onderhoud en uitbreidingen van het museum is deze bijna niet meer zichtbaar”, aldus landschapsarchitect David Kloet.

Volgens Kloet is het museum bovendien in zichzelf gekeerd. “Daardoor legt het museum geen relatie met de beeldentuin. Er is nauwelijks een relatie tussen het interieur en het exterieur.”

Marginale rol
Ramen in het museum zijn dichtgemetseld en deuren zijn afgesloten vanwege klimaatbeheersing en het chronisch gebrek aan tentoonstellingsruimte. Kloet: “Aleen de Rijnzaal biedt een spectaculair uitzicht over het rivierenlandschap. De beeldentuin speelt een marginale rol in de beleving van de museumbezoeker.”

Maar als het aan Karres & Brands ligt, gaat dat veranderen. De landschapsarchitecten pleiten ervoor om het aandeel van de bomen op de stuwwal in te perken en in de nieuwe vleugel van het museum meer glas te gebruiken. Kloet: “Je kunt er daarmee voor zorgen dat het landschap een groter onderdeel vormt van de beleefwereld van de bezoekers.”

Volgens Karres & Brands kan de toegankelijkheid verder vergroot worden door de beeldentuin uit te breiden. “In onze visie zien wij een tuin die vergroot wordt tot een landschapstuin die zich uitstrekt over de stuwwal”, aldus Kloet.

Die uitbreiding creëert de mogelijkheid om het museum te verbinden met de Rijn. Kloet: “Aan de Rijn ligt de potentie om een aanlegsteiger te maken voor vervoer per boot.”

De visie op de beeldentuin sluit bovendien aan bij een grote wens van museum-directeur Saskia Bak. Zij zou graag aan de Onderlangs een entree van het museum willen hebben, waarbij bezoekers met een lift naar het museum bovenop de stuwwal kunnen gaan.

Presentatie onwerpen
Vijf gerenommeerde architectenbureaus zijn door de gemeente Arnhem gevraagd een ontwerp te maken voor Museum Arnhem. Deze vijf ontwerpen worden donderdag 9 juni vanaf 20.00 uur gepresenteerd in Showroom Arnhem tijdens een presentatieavond die door architectuurcentrum CASA wordt georganiseerd.

Foto: Museum Arnhem ligt op dit moment verstopt tussen de bomen. (Foto: Karres & Brands)

Reacties

Geef een reactie on "Ontwerpvisie beeldentuin Museum Arnhem: minder bomen, meer tuin"

Geef een reactie

Je mailadres wordt niet gepubliceerd.


*