Ook de Volkskrant is lovend over Sonsbeek

Nadat eerder al NRC Handelsblad de Sonsbeek beeldententoonstelling de hemel in schreef, verscheen vandaag in de Volkskrant een recensie.

Ook de Volkskrant is lyrisch: “Kom er zoenen, picknicken, feestvieren, kopen, verkopen, praten met elkaar.”

Net zoals in andere recensies over Sonsbeek ’16 gaan de lofuitingen niet zo zeer naar de tentoongestelde beelden, maar naar het concept van het curatorencollectief ruangrupa achter de beeldententoonstelling.

“De beeldententoonstelling die sinds 1949 in het park en de stad Arnhem opduikt, heeft deze editie de interactie met en tussen het publiek als middel én als doel. De curatoren noemen de door hen samengestelde editie transACTION: transactie in de meest basale vorm, een uitwisseling tussen de ene entiteit en de andere.”

Fantasmagorisch
Uiteraard staat de Volkskrant stil bij de publiekstrekkers van Sonsbeek: het paviljoen dat de Arnhemse kunstenaar Rob Voerman rondom de grote waterval maakte wordt ‘fantasmagorisch’ genoemd.

Ook het Bakehouse van de eveneens Arnhemse kunstenaar Alphons ter Avest wordt in de schijnwerpers gezet: “Een schitterend houten paviljoen met daarin een werkende bakkersoven die elke zaterdag door een andere Arnhemse bakker wordt bemand – Nederlands, Turks, Italiaans, et cetera.”

“Er zijn in het park voorts een vergaderplaats (een spectaculaire tent opgebouwd uit reddingsvesten, u weet wel waarvan) een houtwerkplaats (waar overtollige bomen uit het park tot beelden worden gemaakt), een imposante open villa van bamboe en nog veel meer”, somt de Volkskrant op.

Juweel
De Volkskrant stimuleert haar lezers om naar Sonsbeek te komen en in actie te komen. “Dus steek die smartphone (na het instagrammen, want fotogeniek is het allemaal óók!) weg, zet die reserves overboord en organiseer zelf een koorrepetitie in de ‘schuilkerk’ van Slavs&Tartars, diep in het park.”

Ondertussen wordt ook het park zelf nog even de hemel in geprezen: “Wat een juweel van een stadspark is dat toch.”

Maar de meeste lof gaat naar ruangrupa: “De actie zelf was het doel en het wordt overal op deze manifestatie duidelijk met hoeveel inspanning, tijd, liefde en een luisterend oor dit langzaam maar zeker is opgebouwd.”

De Volkskrant besluit haar artikel met de hoop dat de volgende beeldententoonstelling in Sonsbeek, over vier jaar, dezelfde lijn volgt als de editie van dit jaar. “De organisatie van Sonsbeek, die met 2,3 miljoen over een ruim budget beschikte heeft iets waar te maken. Als over vier jaar de volgende editie plaatsvindt en er weer een heel andere koers gekozen wordt, zou die hele inspanning weer verdampen. Dat wens je zo’n pril huwelijk niet toe.”

Het hele artikel in de Volkskrant is hier terug te lezen: Kunstwerken om te gebruiken.

Foto: ‘The Exchange’ van Rob Voerman bij de grote waterval in Sonsbeek. (Foto: Peter de Vos.)

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Ook de Volkskrant is lovend over Sonsbeek"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*