Op weg naar het coalitieakkoord ADHD

De week na de verkiezingen waren zij nog vol goede moed begonnen.
PvdA en SP lieten weten geen prijs te stellen op een informateur. “Dat lossen wij samen wel op”, vertelden zij daadkrachtig. Maar de lezers van Arnhem Direct hadden daar zo hun twijfels over. Kunnen PvdA en SP wel samen over een ophaalbrug?

Tijd voor Jeugd en Gezin
Intussen zorgde in Den Haag demissionair minister Rouvoet (Jeugd en Gezin zonder homo emancipatie) nog voor de nodige opschudding over gezinsvorming, kinderopvang en zorgtaakverevening. De daarop volgende zeteldans (Kant-Roemer, Eurlings-Balkenende, Bos-Cohen) zette de deur wagenwijd open voor nieuwe virtuele meerderheden waar de opiniepeilers van de mediacratie zich meer dan een week op konden uitleven. Terwijl het Roomse Paars zich hulde in spijtbetuigingen over Hulp en Recht staken de Paarse Lente Coalitie Krokussen al weer vrolijk hun kopjes boven het maaiveld uit.

Alleen Geert Wilders had geen last van een gezinsleven. Daardoor hield hij genoeg tijd over voor een tweede duobaan in Den Haag. Morris Tabaksblat mopperde nog even dat het lijsttrekkerschap van een beweging zonder leden meer dan dubbel telt en dat ook de agenda van anti-formateur in Almere niet mag worden uitgevlakt, maar daar had de PVV voorman voorlopig geen boodschap aan.

Draagvlak en evenwicht
Na de installatie van de nieuwe raad was de informatieronde in Arnhem in ieder geval weer terug bij af. De PvdA vertrouwt de SP de schatkist niet toe en de SP wil de grote projecten niet in handen geven van de PvdA.
En als er een partij begint over twee wethouders, gaat meteen de rode vlag omhoog. Niet alleen om te voorkomen dat twee kapiteins hun schip de haven binnen botsen, maar in deze tijden van bezuinigen is vier wethouders voor alle partijen samen wel genoeg.
Onder het motto “Als er iets fout loopt in de officiële onderhandelingen, dan moet je snel kunnen schakelen. Daarop moet je zijn voorbereid. Dus moet je met andere partijen spreken. In dit soort tijden moet je je contacten natuurlijk warm houden. Ja, ik spreek wel eens wat af. Ik houd alles open en wil graag weten welke mogelijkheden de andere partijen zien.” hadden de meeste partijen de thee van de PvdA aan zich laten voorbijgaan. Na een intensieve ronde koffie drinken lijkt voorlopig geen enkele andere mix op zoveel draagvlak te kunnen rekenen als de Plein026 variant van PaarsPlus. Daar weet Marina Popova voor de Gelderlander nog een vrolijke lentefoto van te maken.

In het nieuwe college worden de wethoudersposten verdeeld rond een aantal kernportefeuilles: 1 ruimtelijke ordening, projecten, verkeer; 2 financiën en economische zaken; 3 sociale zaken en wonen; 4 cultuur, sport en onderwijs. De lezers van Arnhem Direct zijn voor:
• 1 naar SP, 2 naar PvdA Р4.35%
• 1 naar PvdA, 2 naar SP Р6.52%
• een andere mix Р43.48%
• 1 naar SP, 2 naar VVD, 3 naar GL, 4 naar D66 Р45.65%

De tweede (in)formatieronde gaat over het coalitieakkoord. Wat wordt de belangrijkste portefeuille? Op maandagochtend 15 maart is het beeld nog verdeeld. Maar het laatste vonkje Power2Arnhem kan de doorslag geven.
Het belangrijkste onderwerp in het coalitieakkoord wordt:
• wonen en veiligheid Р0%
• de haven Р27.27%
• bezuinigen Р36.36%
• economie en werk Р36.36%

Intussen is er ook weer aandacht voor de rest van het land. Moet in de aanloop naar de verkiezingen van 9 juni en de 29 miljard bezuinigingen de Stadsregio democratischer worden? Is het tijd om de Stadsregio op te heffen? Of moeten we eerst de Provincie Gelderland opheffen, zoals de SP eerder voorstelde?
Wordt vervolgd.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Op weg naar het coalitieakkoord ADHD"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*