Zo zag de Pauluskerk er in 1952 uit. Architect A.J.M. Vosman ontwierp het gebouw een jaar eerder. In 1971 werd de kerk als room-katholiek godshuis buiten gebruik gesteld. Daarna was het gebouw dertig jaar als sporthal in gebruik. In ieder geval Badminton Club Arnhem(BCA) had er zijn domicilie. Het uiterlijk van de kerk bleef overigens al die tijd intact. In 2001 volgde uiteindelijk sloop. Na de Tweede Wereldoorlog verdween de elektrische tram en werd door de trolley opgevolgd. De bovenleiding bewijst het.
Wanneer is iets historisch, waar wordt de grens gelegd: bij vijftig jaar, een eeuw of nog langer geleden? Het is mij om het even; contemporaine geschiedenis kan even interessant zijn. Een kerk die slechts twee decennia in functie is en daarna nog dertig jaar lang een andere rol vervult, is bijzonder en verdient gememoreerd te worden.
Oktober 2001 kwam er een einde aan de voormalige room-katholieke Pauluskerk aan de Johan de Wittlaan. Het terrein dat daardoor vrij kwam werd voor onder andere appartementen, een basisschool, buurthuis en supermarkt bestemd. Die zijn inmiddels gerealiseerd. Bewoners van de buurt Arnhemse Broek die ten zuiden van de Johan de Wittlaan ligt, kunnen voor hun dagelijkse boodschappen bij supermarkt Aldi terecht. Vóór Aldi neerstreek op deze plek, was er een vestiging van Albert Heijn. Die hield het maar kort vol, vanwege overlast gevende jongeren.
Turkse cultuur
Arnhemse Broek is vóór de Tweede Wereldoorlog aangelegd, met vele arbeiderswoningen gelegen in straten genoemd naar J.P. Coen, Daendels, Tasman, Van Linschoten en het plein dat naar Jan van Riebeeck heet. Allen zijn politici, zeevaarders en ontdekkingsreizigers uit vroegere tijden. Omstreeks 1933 bouwden Volkshuisvesting en de Centrale Woningstichting in het Arnhemse Broek een complex met lange rijen, eenvoudige eengezinswoningen. De sobere, eentonige blokken waren typisch voor de opvattingen van de Delftse School. De Pauluskerk is van latere datum en zag er representatiever uit, maar redde het niet als gebedshuis.
Het Arnhemse Broek is echt een buurt waarin men elkaar kent. Dominante woonculturen zijn de Turkse en die van autochtone Broekenaren. Vanaf 2003 onderging Het Broek een grootschalige herstructurering waarbij veel is gesloopt en nieuw gebouwd. Er kwamen onder meer twee nieuwe, officieuze buurten, De Rietlanden en Broekhoven. Verder verrezen er een nieuw seniorencomplex en een speelpark voor de jeugd.
Beeld: Oude ansichtkaart van collectioneur Frans Brink, Westervoort.
Wees de eerste die reageert op "Pauluskerk was voor gelovigen in het Arnhemse Broek"