PGEM-gebouw legde jammer genoeg het loodje

Vlakbij Museum Arnhem staat aan de Utrechtseweg, bovenop de stuwwal, kantoorgebouw Bellevue. Het huidige Bellevue dat uit 1992 stamt, wordt momenteel drastisch gerenoveerd en daarna weer door Alliander als kantoor in gebruik genomen.

Het gaat om een historische plek waar eerder het beroemde Hotel Bellevue en kantoren van elektriciteitsdistributiebedrijven met de naam Bellevue stonden.

Het Bellevue van vandaag werd gebouwd in een tijd dat medewerkers nog dagelijks naar kantoor kwamen. Nu ligt dat door o.a. flexwerken anders. Na de renovatie zijn de lange gangen met kamers verdwenen en is het pand getransformeerd naar een open werkruimte met flexibele werkplekken en veel ontmoetingsruimtes.

De renovatie is mede ingegeven door energiebesparingsmogelijkheden. Straks zal de energieafname met tachtig procent omlaag gaan. Frappant is dat de sloop in 1989 van het prachtige, vorige PGEM-gebouw óók om energieredenen was.

Nuon
In 1994 transformeerde PGEM in Nuon als resultaat van een fusie met andere nutsbedrijven. Toen stond er dus NUON op de gevel. In 2009 kwam uit Nuon Alliander voort, dat in hetzelfde gebouw bleef. Een dochter van Alliander, Liander, is de grootste netbeheerder van Nederland en transporteert gas en elektra.

Hetzelfde Liander was korte tijd bekend als Continuon netbeheer. Afijn, namen komen en gaan in de energiewereld; fuseren was in de mode toen. En ook Arcadis, voorheen de bekende Heidemij, bracht personeel in dit pand onder.

Overigens, tegenover Bellevue staat sedert 1992 de door Dorothé Limburg ontworpen, enorme stalen constructie getiteld Het Landschap met de Horizon als Uiterste Begrenzing. Eén boog ervan, waar auto’s en trolleybussen onderdoor rijden, overspant de straat.

bellevu1925e

Beeld: Gebouw PGEM 1950 en Hotel Bellevue 1925. Oude ansichtkaarten van collectioneur Frans Brink, Westervoort.

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.

Wees de eerste die reageert op "PGEM-gebouw legde jammer genoeg het loodje"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*