Presikhaaf is na halve eeuw drastisch op de schop gegaan

Halverwege april werd Arnhem gezien door Crone uitgegeven. De ontvangst van het boek was goed maar er is ook kritiek. Waarom werd er bijvoorbeeld geen aandacht gegeven aan Presikhaaf, Monnikenhuizen, Elderveld, Rijkerswoerd en De Laar? Aan het verweer dat de ruimte beperkt was, had men geen boodschap. Daarom vandaag aandacht voor Presikhaaf.

Zowel Presikhaaf-West als -Oost zijn naoorlogse wijken vernoemd naar het landhuis Presikhaaf dat in 1974 werd gesloopt. N√° de oorlog was er grote woningnood. Arnhem-Zuid én Presikhaaf boden ruimte en werden dicht bebouwd. De realisering van Presikhaaf I startte in 1950.

Successievelijk werden andere delen van Presikhaaf gebouwd. Presikhaaf II werd in 1956 ontwikkeld. De omgeving van de Bethaniënstraat, Keulse Slag en Honigkamp – Presikhaaf III – volgde in 1959. Ook in Presikhaaf III is er een afwisseling van hoog- en laagbouw. De idee achter deze en nog te bouwen wijken en buurten was, dat iemand er een volledige levenscyclus kon doormaken. Je startte als vrijgezel in een kleine flat op een hogere verdieping, verkaste naar een grotere flat, maisonnette of rijtjeswoning op de grond, om ten slotte de wooncarrière als bejaarde in een flat op één hoog (met lift) te eindigen.

Verloederde buurten

De buurten Presikhaaf I en II en in mindere mate III zijn door de tand des tijds aangetast. Woningbouwcorporaties spannen zich in om de verschillende buurten leefbaarder, gevarieerder en aantrekkelijker te maken. Dat gebeurt door middel van grootschalige renovatie en nieuwbouw. Zo werden onder andere aan de Laan van Presikhaaf en IJssellaan flatgebouwen afgebroken en vervangen door moderne flats.

Beeld: IJssellaan gezien vanaf de Laan van Presikhaaf met in het midden Winkelcentrum Presikhaaf en op de achtergrond Rijkskantoorgebouw aan het Gildemeestersplein 1, 1975-1980, fotograaf Gemeentearchief Arnhem, diacollectie gemeente Arnhem, Gelders Archief, nr. 1524-5247

Straatbeeld Laan van Presikhaaf, 1980-1985, diacollectie Gemeente Arnhem, Gelders Archief, nr.1524-3932. Portiekflats en maisonnettes voerden hier de boventoon. Na sloop is de bebouwing door nieuwbouw vervangen.

Boek: Arnhem gezien door Crone is uitgegeven door HijmanOngerijmd, kost 15 euro en is in de Arnhemse boekhandel te koop. Bestellen via www.hijmanongerijmd.nl kan ook.

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is allereerst journalist en daarna schrijver. Hij houdt van zijn geboortestad. Zijn laatste boek uit 2018 heet daarom: Arnhem gezien door Crone.