H80 festival bont geopend door Bult-bewoners

H80 2018 bont geopend - Zefanja.nl

Met een Bonte Stoet – de Parade – vanuit de wijk Geitenkamp is officieel én traditioneel op Hemelvaartsdag het jaarlijkse Hoogte 80 festival geopend. De stoet vertrok vanaf de Bonte Wetering waar het MFC staat (maar dat is toeval), en was vooral bont omdat het festival 10 jaar bestaat – en dat moest gevierd worden. Met eveneens bonte en feestelijke vlaggen vanuit de wijk is de Kroon (het hoogste punt van het terrein) versierd en is met het heffen van een laatste vlag de officiële opening verricht.

Kunst op de Bult en het H80 festival

Op de Geitenkamp zijn meerder creatieve bewoners actief met theater, zang, circus en muziek. Eens per jaar bundelt stichting Kunst op de Bult onder begeleiding van de cultuurmakelaar van het Kunstbedrijf (Rozet) haar krachten en pakt op het festival uit in de Bult-tent (locatie 5 op de plattegrond). Daar laten zij aan elkaar, maar vooral aan de rest van de stad gratis zien waar zij plezier aan hebben. Vrijwilligers van het festival en Bult-bewoners hebben elkaar dit jaar vooral getroffen in het samen maken van jubileum vlaggen uit de wijk waarmee de Kroon is versierd: het festival heeft duidelijk een feestelijke editie!

Wateroverlast op de Geitenkamp en waterpret

De wijk heeft door de grote hoogteverschillen nóg meer last van wateroverlast dan de rest van de stad, als blijkt dat de afwatering bij hevige stortbuien niet goed functioneert. Daar kunnen oplossingen voor bedacht worden, en ook hier bundelt cultuurmakelaar Lidwin van het Kunstbedrijf (Rozet) meerdere creatieve krachten om met dit thema van de wijk aan de gang te gaan. Al vorig jaar stond de traditionele Parade van het festival én de theatervoorstellingen van Bult-bewoners in hun eigen veilige tent in dat thema, konden er ‘watertegels’ gemaakt worden (een watertegel heeft geultjes en openingen waar het regenwater doorheen kan stromen en gras en groen adem krijgt) én hielden de Schatgravers in een mobiele schaftkeet van aannemersbedrijf Dusseldorp een theatrale voorstelling over de schatten die zij hadden opgehaald in de straten die open lagen vanwege vervanging van het riool.

Parels op de Bult

De Geitenkamp wordt tussen nu en 2019 voorzien van een nieuw rioleringsnetwerk. En dat is met de grote hoogteverschillen op ‘de Bult’ hard nodig. De werkzaamheden zorgen voor overlast, maar bieden ook kansen. Zo trekken acteurs Wim Hilgeman en Stefan Papp van het Nederlands Toegepast Theater vanaf 2016 bij de schaftkeet in, met de mannen van aannemersbedrijf Dusseldorp. Als Schatgravers werken zij op de openliggende straten en zoeken er schatten onder de grond, maar ook achter de voordeuren van de bewoners – de verhalen over de het leven in de straat. Tijdens het H80 festival spelen Wim en Stefan allerlei verhalen die ze de afgelopen jaren van Bult-bewoners hebben gehoord, ‘terug’: de Parels op de Bult!

Vrijdag, zaterdag, zondag 13.30u – 14.45u – 16.00u. Er zijn maar 14 plekken dus meld je snel!

Waterspuwers

Al dat regenwater belast ons riool te veel, zeker op de Bult. Het regenwater zouden we anders kunnen gebruiken door het af te koppelen en te bewaren voor drogere tijden. Met een waterspuwer op je regenpijp kan dat. Tijdens het festival laten we én zien hoe dat werkt, maar kom er vooral één maken naar eigen ontwerp! Met klei maak je naar eigen inzicht een spuwend gezicht, met een vacu√ºm machine komt er een plastic vorm over je creatie en twee handelingen verder heb jij je eigen waterspuwer om regenwater mee af te koppelen!

Vrijdag, zaterdag en zondag tussen 12.00u en 14.00u

LOCATIE 5 OP DE PLATTEGROND VAN HET H80 FESTIVAL – 11, 12 EN 13 MEI!

Reacties