R.K. Pauluskerk is reeds lang geschiedenis

Zoals elke Arnhem-Direct adept nu wel weet kwam halverwege deze maand het boek Arnhem gezien door Crone uit. Het is een bundeling van kopij die eerder op deze site verscheen. Om uiteenlopende redenen kwamen niet alle teksten door de selectie. Zo ontbraken de Sint-Lucaskerk in Elden, de rooms-katholieke Sacramentskerk en de Heilige Geestkerk, beide uit Arnhem-Zuid. Ook de R.K. Sint Eusebiuskerk, de Heilig Hartkerk, en de al even Rooms-Katholieke Sint Pauluskerk uit Arnhem-Noord mankeerden. Voor de stichtelijken onder ons nu een herhaalde focus op de Pauluskerk.

Het mag best wel symptomatisch voor de algehele ontkerkelijking worden genoemd. De kopij over kerken in het Arnhemse werd maar matig gewaardeerd door de Arnhem-Direct lezers. Het aantal likes dat deze teksten behaalde, viel nogal tegen. De Pauluskerk in het Arnhemse Broek mocht met 31 likes eigenlijk niet klagen.

Sporthal

De Pauluskerk zag er in 1952 zo uit. In 1971 werd de kerk als rooms-katholiek godshuis buiten gebruik gesteld. Daarna deed het gebouw nog dertig jaar dienst als sporthal. In 2001 volgde uiteindelijk sloop van de voormalige Rooms-Katholieke Pauluskerk aan de Johan de Wittlaan in Het Broek. Het terrein dat daardoor vrij kwam werd voor onder andere appartementen, een basisschool, buurthuis en supermarkt bestemd.

Het Arnhemse Broek is vóór de Tweede Wereldoorlog aangelegd. De arbeiderswoningen liggen in straten genoemd naar J.P. Coen, Daendels, Tasman, Van Linschoten en een plein dat naar Jan van Riebeeck heet. Allen zijn politici, zeevaarders of ontdekkingsreizigers uit vroegere tijden. Omstreeks 1933 bouwden Volkshuisvesting en de Centrale Woningstichting een complex met lange rijen, eenvoudige eengezinswoningen. De sobere, eentonige blokken waren typisch voor de opvattingen van de Delftse School. De ietwat representatievere Pauluskerk is van n√° de oorlog, maar redde het uiteindelijk niet als gebedshuis.

Ernemmers

Het Arnhemse Broek is echt een buurt waarin men elkaar kent. Dominante woonculturen zijn de Turkse en die van autochtone Broekenaren. Vanaf 2003 onderging Het Broek een grootschalige herstructurering waarbij veel is gesloopt en nieuw gebouwd. Er kwamen twee nieuwe, officieuze buurten namelijk De Rietlanden en Broekhoven. Verder verrezen er een nieuw seniorencomplex en een speelpark voor de jeugd.

Beeld: Pauluskerk in 1952, Ansichtkaart collectie Frans Brink, Westervoort

Boek: Arnhem gezien door Crone is uitgegeven door HijmanOngerijmd en kost 15 euro. Bestellen via www.hijmanongerijmd.nl kan ook.

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is allereerst journalist en daarna schrijver. Hij houdt van zijn geboortestad. Zijn laatste boek uit 2018 heet daarom: Arnhem gezien door Crone.