REFLAGS kleedt Arnhem aan met gerecyclede vlaggen

Arnhem viert in de maanden juni en juli de creativiteit door letterlijk de vlaggen buiten de hangen! Studio VOLLAERSZWART kleedt onder de naam REFLAGS Arnhem Centraal, de binnenstad, het Modekwartier, de hoofdlocatie van FDFA en De Melkfabriek – hoofdlocatie van State of Fashion – aan met gerecyclede vlaggen.

Artist impression, Studio VOLLAERSZWART

Aanleiding zijn de mooie jubilea dit jaar, te weten: eerste jaar State of Fashion (SToF), 5 jaar Fashion & Design Festival Arnhem (FDFA), 10 jaar Nacht van de Mode en 20 jaar Collectie Arnhem (collectie 3e jaar studenten ArtEZ opleiding Fashion Design). Ondernemers en bewoners kunnen ook aanhaken en meedoen. Zo wordt de hele stad betrokken bij REFLAGS.

REFLAGS is een initiatief van Citymarketing Arnhem in samenwerking met de festivals StoF, FDFA en Platform Binnenstad Arnhem (PBA). REFLAGS is een pilot om met citydressing het DNA van Arnhem zichtbaar te maken.

Recycling

REFLAGS sluit aan bij het centrale thema van SToF. Het festival draait om recycling en bewustwording rondom de grote verspilling en vervuiling van de mode-industrie. Voor evenementen geldt hetzelfde. Vlaggen en banieren worden vaak eenmalig ingezet en daarna weggegooid.

Studio VOLLAERSZWART heeft al meer dan 2.500 vlaggen verzameld voor dit bijzondere citydressing project. Ze putten uit eigen collectie, zoals de kroning en bruiloft van de koning, maar ook Arnhemse partijen hebben belangeloos vlaggen gedoneerd. Onder andere Vitesse, Introdans, Pathé, Musis, ArtEZ, Gelredome en vele andere Arnhemse organisaties. REFLAGS zorgt voor een tweede leven van de vlaggen en draagt op deze manier bij aan duurzamere wereld.

Lokale betrokkenheid

De glazen wanden van Station Arnhem Centraal krijgen een kleurrijke uitstraling. De ramen worden van boven tot onder gevuld met speciaal geprepareerde vlaggen die in repen zijn versneden. De hoofdlocatie van SToF wordt aangekleed met lange stroken loshangende vlaggen. Het doet denken aan grote vliegengordijnen.

Ondernemers kunnen hun eigen winkel in dezelfde stijl aankleden. Binnenkort zijn er verschillende pakketten beschikbaar en ook voor maatwerk is ruimte. Arnhemse naaiateliers verwerken de stof tot nieuwe vlaggen.

Proefopstelling REFLAGS Arnhem Centraal

Studio VOLLAERSZWART kleedt Arnhem aan

Madje Vollaers en Pascal Zwart werken al sinds 1991 samen aan indrukwekkende citydressing projecten. Een van de meest in het oog springende projecten is Mondriaan to Dutch Design in Den Haag in 2017. Ook Rotterdam is verschillende keren onder handen genomen. Een volledig overzicht vind je op de website. Ze werken altijd op het snijvlak van architectuur, mode, cultuur en communicatie. De projecten kenmerken zich als grootschalige kleurrijke ingrepen in de openbare ruimte en trekken wereldwijd de aandacht.

Reacties