Schaamteloos

Gisterenavond was ik bij het raadsdebat over het plan De Eilanden 2.0. De betrokkenheid bij het gebied is groot; 23 insprekers en een volle publieke tribune. Wat me opviel is de tegenstanders of het plan niet kennen of om (verzwegen) eigen belang tegen zijn.

De meest aperte onzin kwam voorbij; “de natuur wordt weggevaagd”, “heel Meinerswijk wordt volgebouwd” en hoe “het verkeer van 800 auto’s” door ca. 200 appartementen op de Stadsblokken tot stand komt is me een raadsel; ik ken weinig huishoudens met 4 auto’s. Dat je tegen de plannen bent vind ik prima en ik juich het toe als mensen zich in de gemeenteraad daarover uitspreken.

Wat me mateloos stoort is de feiten vrije demagogie die er wordt bedreven en het feit dan iemand als Gerard Litjens wél een gepassioneerd verhaal over de natuur staat op te hangen maar vervolgens verzwijgt dat hij op één van de mooiste plekken in Meinerswijk woont en zélf intensief betrokken is geweest bij plannenmakerij voor het gebied.

Op de site van bureau Stroming -waar Litjens de directeur van is- schrijft hij zélf: ‘Woont sinds 1993 in Uiterwaardpark Meinerswijk te Arnhem, waarvan Stroming in opdracht van de gemeente het ontwerp en de realisatie heeft uitgevoerd. Ook het beheer en de publiekscommunicatie rond dit eerste grote stedelijke natuurontwikkelingsgebied heeft hij jarenlang begeleid, want dit werd door ARK verzorgd, en Gerard heeft vanaf 1989 beide organisaties mee helpen oprichten. En het werkt, getuige de groeiende biodiversiteit én bezoekersaantallen in dit gebied.’

Om dan gisteravond met droge ogen te durven beweren dat de bouw van ca. 65 woningen op het terrein van de voormalige steenfabriek Ariëns (de fabriekshallen tegenover Artez) tot een ‘ontoelaatbare recreatiedruk’ gaat leiden vind ik schaamteloos. Schaamteloos omdat je het succes van je eigen plannen baseert op de ‘groeiende bezoekersaantallen’.

Al met al was het een treurige vertoning gisterenavond. Laat de tegenstanders van De Eilanden 2.0 zich eens verdiepen in het plan en dan komen met echte bezwaren en echte argumenten in plaats van de demagogische emotie politiek die nu wordt bedreven. Bijgaand een filmpje dat de nieuwe eigenaar van het gebied heeft gemaakt.

Natuurlijk is dat ook gekleurd maar in ieder geval stukken realistischer dan de dromerige agritpop van het filmpje dat Groenlinks onlangs de wereld in slingerde en waarin alle rommelige bebouwing en huidige ranzigheid zorgvuldig buiten beeld werd gehouden. De pastorale oernatuur die daarin was te zien bestaat wel‚Ķ..maar dan moet je heel goed om de andere aspecten van Stadsblokken Meinerswijk héén kunnen kijken.

Foto: illustratie uit het plan Eilanden 2.0.

 

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Schaamteloos"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*