“School waar je gezien werd en mocht zijn wie je was”

Een unieke school voor Arnhem en Zuid-Veluwe bestaat binnenkort vijftig jaar. Alle oud-leerlingen van IVO-Mavo en Montessori College zijn welkom op de reünie en worden uitgenodigd om bij te dragen aan een speciale uitgave.

Een klein clubje onderwijspioniers begon in 1966 een middelbare school in een totaal nieuwe vorm. De IVO-mavo Zuid Veluwe startte in een schoolgebouwtje in Heveadorp, vijftig leerlingen groot. Het Individueel Voortgezet Onderwijs was deels gebaseerd op de onderwijsideeën van Kees Boeke.

Kinderen konden zich hier op hun eigen niveau ontwikkelen en zelfstandig leren werken. Huiswerk leerde je er zelf te plannen. Leraren waren er geen ‘meneer’ of ‘mevrouw’ maar werden aangesproken bij hun voornamen. Iets wat begin jaren ’70 bijzonder was. Klassen waren hier geen 1a of 2b maar kregen namen als groep “Blauw”, “Grijs”, “Aquamarijn” of “Zilver”.

De school trok een heel diverse groep leerlingen. Diegenen die zich niet thuis voelden in de massale leerfabrieken waren door de persoonlijke benadering hier wel op hun plek. Oud-leerlingen spreken wel over ‘de school waar je gezien werd en mocht zijn wie je was’. Een kernwaarde die – ondanks de gedwongen schaalvergroting – nog steeds hoog in het vaandel staat van het Montessori College Arnhem.

De school kende een dynamische geschiedenis. Zo veranderde de school een aantal keren van locatie en had diverse dependances in Arnhem en Oosterbeek. Ook waren er een aantal fusies en veranderde de school een meerdere keren van naam. Vijftig jaar later heet de school Montessori College Arnhem en is te vinden aan de Utrechtseweg in Arnhem.

Op 25 juni aanstaande houdt de school haar reünie voor allen die hier ooit scholier waren of er werkzaam zijn of waren. Van Braamweg tot Heveadorp, Oosterbeek en Arnhem. Van Ivo Mavo Zuid Veluwe tot Gelders Mozaiek en Mozaiek College afdeling Ivo Mavo Havo Oosterbeek. Iedereen is welkom. Het wordt een groots feest.

Voorpret is al te beleven op de speciale re√ºnie website, www.ivo50.nl. Officieel aanmelden moet gebeuren op de website zodat de re√ºniecommissie hun organisatie en voorzieningen daarop af kan stemmen. Op Facebook en Twitter circuleren inmiddels veel foto’s en anekdotes. Deze – en interviews met aansprekende oud-leerlingen – krijgen een plaats in een speciale jubileumuitgave die voor elke re√ºnist klaarligt.

Alle verdere informatie over locatie, bijdrage, tijden en programma zijn te vinden op de reünie website: www.ivo50.nl.

Foto: Het IVO-team in de Bernulphusstraat, ca 1970.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "“School waar je gezien werd en mocht zijn wie je was”"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*