In de Arnhemse wijk Schuytgraaf is het startsein gegeven voor de bouw van een duurzame buurt.
In het noordelijk deel van Schuytgraaf worden in totaal 73 huizen gebouwd, waarvan de meeste huizen een zogeheten met Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) van 0. Dit is een stuk duurzamer dan de 0,4 die geldt voor nieuwbouwwoningen in het bouwbesluit.
In de huizen wordt gebruik gemaakt van recyclebare materialen. De huizen krijgen energie via zonnepanelen. In de buurt wordt CO2-absorberende bestrating gebruikt en er komt led-straatverlichting.
Het betreft tussenwoningen, hoekwoningen en twee onder éénkapwoningen.
“De duurzame buurt in Schuytgraaf past goed binnen het gedachtengoed van de zogenaamde circulaire economie”, aldus de gemeente Arnhem.
Naast dat de woningen duurzaam zijn, zal deze ontwikkeling ook anders verlopen dan bij veel andere nieuwbouwprojecten. Door enqu√™tes en workshops worden potentiële kopers betrokken bij het ontwikkelen van de woningen.
De architectuurstijl, de gevelindeling en de plattegronden worden bijvoorbeeld tijdens de workshops besproken en gemaakt. Met de potentiële kopers en alle belanghebbende partijen zoals de gemeente, het ontwikkelbedrijf en de stedenbouwkundige wordt zo een voor de toekomstige bewoners optimaal resultaat gemaakt.
Naast de 73 woningen zijn er ook andere ontwikkelingen. Zo is er interesse voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO), komen er vrije kavels en is er ruimte voor alternatieve aanpakken van ontwikkeling. Ook wordt onderzocht of een buurtkavel tot de mogelijkheden behoort.
foto: Voorbeeld van een duurzame woning. De getoonde woning staat in Dirksland. (Foto: Classylife.nl.)
Wees de eerste die reageert op "Schuytgraaf krijgt een duurzame buurt"