Stadsblokken heeft een scheepsbouwverleden

Binnenkort publiceert Kees Crone een boek over Arnhem waarin de kopij in eerste instantie op Arnhem-Direct verscheen. Voor het boek moesten keuzes worden gemaakt waarbij dit artikel over Stadsblokken niet werd opgenomen. Om aandacht voor het boek Arnhem gezien door Crone te genereren wordt dit artikel over Stadsblokken nogmaals op Arnhem-Direct gepubliceerd.

Het laatste woord over Stadsblokken-Meinerswijk is – zeker na de afgelopen gemeenteraadsverkiezing waarbij GroenLinks zo veel zetels won – nog niet gewisseld. Vóór dat dit het geval is zal er op Stadsblokken – het terrein pal tegenover de Rijnkade – nog mening popconcert of dancetour worden georganiseerd.

Stadsblokken-Meinerswijk is een natuurgebied gelegen op de zuidelijke oever van de Rijn tegenover het centrum van de stad. Op het terrein van Stadsblokken herinneren restanten van een oude sleephelling aan de Arnhemsche Stoomsleephelling Maatschappij (ASM), een voormalige scheepswerf die hier was gevestigd tot het einde van de jaren zeventig.

Rijnkade

Alleen oudere Arnhemmers hebben daar nog herinneringen aan. Van 1889 tot 1978 werden daar sleepboten, baggerschepen, mijnenvegers, coasters, passagiersschepen, enzovoort, gebouwd. De bijna negentig jaar geworden onderneming van de familie Prins startte als machinefabriek maar bouwde al snel een grote variëteit aan schepen voor opdrachtgevers in binnen- en buitenland.

Het van de dwarshelling van stapel lopen van een vaartuig was op de Rijnkade uitstekend te zien. Het stond daar dan zwart van de toeschouwers. De malaise in de Nederlandse scheepsbouw in de jaren zeventig van de 20ste eeuw deed de ASM de das om. Stadsblokken is sedertdien onbebouwd en inmiddels een favoriete feestlocatie. Het jaarlijkse Free Your Mind Festival wordt hier gehouden en in 1995 vond er het World Liberty Concert plaats.

Maaiveld

ASM was op de Enka na lange tijd de grootste werkgever in Arnhem. Honderden Arnhemmers vonden er vóór de oorlog emplooi. Ook n√° de bevrijding en het herstel van de oorlogsschade draaide de scheepswerf op volle toeren. De bouw in 1973 van het Rode Kruis-hospitaalschip ‘Henry Dunant’ was een publicitaire blikvanger. In 1978 was het einde oefening; ook het Ministerie van Economische Zaken wilde het bedrijf niet meer overeind houden. Alles boven het maaiveld werd vervolgens gesloopt.

Boek: Arnhem gezien door Crone wordt 14 april a.s. uitgebracht door uitgeverij HijmanOngerijmd. Bijna twintig bedrijven en organisaties die in het boek staan sponsorden de uitgave met een advertentie, advertorial of naamsvermelding. Het boek kost 15 euro en is in de Arnhemse boekhandel op voorraad. Bestellen via http://www.hijmanongerijmd.nl/contact-2/ kan ook.

Beeld: Oude ansichtkaart uit 1955 van collectioneur Frans Brink, Westervoort.

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is allereerst journalist en daarna schrijver. Hij houdt van zijn geboortestad. Zijn laatste boek uit 2018 heet daarom: Arnhem gezien door Crone.