Take Five – het stedelijk klimaat van Arnhem

Gastcurator van deze week is Paul de Bruijn van Studio B&S.

Dat Arnhem is omsloten door fraaie landschappen wisten we al. Maar dat de stad ook binnen de stedelijke bebouwing paradijselijke plekjes heeft, is minder bekend. De stad is in stedebouwkundig opzicht gevormd en getekend door haar ligging aan de Veluwe en de Rijn en de schade van de verwoestende oorlog.

Dat maakt dat Arnhem verrassende plekjes heeft, die lang niet allemaal vragen om een versteende invulling. Laat de stad maar een beetje onaf. Dat is Berlijn ook en dat schept ruimte voor rustzoekende bewoners en creatieve initiatieven.

S5030448
Natuurpark De Bakenhof – Dick Hol

Regelmatig wordt er binnen Arnhem discussie gevoerd over de wenselijkheid van hoogbouw in de binnenstad. Voorstanders zie de hele Rijnkade als een tweede Maasboulevard in Rotterdam, de rand van Sonsbeek uitermate geschikt voor luxe torenflats en de noordrand van de stad als een vanuit Apeldoorn herkenbare markering met hoogbouw. Tegenstanders zien liever dat de stad ‘plat blijft’, want dat is toch Arnhem zoals wij het kennen.

Ik denk dat hoogbouw bij kan dragen aan een stedelijk klimaat, mits het wezen van de stad behouden blijft. De torens bij het station tasten bijvoorbeeld het unieke gezicht op de stad vanuit Sonsbeek ernstig aan. Het stadskantoor aan de oostzijde van de stad daarentegen weer niet.

Something Blue
Something Blue – Jeroen Zwaal

Sonsbeek Theater Avenue was ook dit jaar weer ongekend gezellig en sfeervol. De combinatie van laagdrempelig en soms experimenteel theater, tegen de achtergrond van de knusse omgeving van Park Sonsbeek, is ronduit uniek. Vooral de ontspannen sfeer is een kenmerk van dit festival. Het is Arnhem te voeten uit: voldoende aanbod, niet te grootschalig, gezellig en op een betoverende plek. Ik hoop dat we dit nog heel lang mogen meemaken.

SonsbeekTheaterAvenue
Sonsbeek Theater Avenue – Bas Boerman

Ik weet het: Park Sonsbeek blijft een makkelijke onderwerp om te bejubelen. Maar ook ik ga het weer doen. Mijn bureau aan het Burgemeesterplein ligt op een steenworp afstand van dit groene wonder. Er gaat geen dag voorbij of ik ben er te vinden. De schoonheid van de grote variatie aan bomen, de heuvels, de beken, watervallen en meertjes is reden nummer 1. Maar het aanbod van horeca, waar je lekker kunt ontspannen of een zakenrelatie mee naar toe kunt nemen is reden 2. Tot slot is Sonsbeek de plek voor boeiende en gezellige gebeurtenissen zoals tentoonstellingen, festivals en muziek. Dat is dus reden 3 om dit park nog in lengte van jaren te bejubelen.

after the rain: alone in the park
after the rain: alone in the park – Lucsaflex

Toen ik hier meer dan 25 jaar geleden vanuit Amsterdam kwam wonen heb ik wel eens tijdens een openbare gemeenteraadsvergadering gezegd, dat de Arnhemmers meer schade aan de stad hebben toegebracht dan de 2e Wereldoorlog. Veel moois is zonder pardon gesloopt. Pragmatisme en een lage dunk van de eigen stad vormden belangrijke brandstof voor de te vaak gehanteerde slopershamers.
Kijk eens op deze foto, dat deze stad toch nog wel enige grandeur heeft behouden. Als we daarvan een vleugje kunnen terugbrengen op het gehavende Gele Rijdersplein, gaat Arnhem stapje voor stapje richting de perfecte stad

The colours of the late evening
The colours of the late evening – Dave Zuuring

Ik geef het gastcuratorstokje door aan Henk Hilvering van de Kookplaats.

Vorige edities van Take Five:
De schoonheid van stedelijk verval
Arnhemse geschiedenis anno nu
Mijn Arnhem
Een bijzondere kijk op zaken
Bruggen verbinden

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Take Five – het stedelijk klimaat van Arnhem"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*