Teleurstelling alom over plan van cultuurwethouder Weeda

In juni vroeg de Arnhemse gemeenteraad aan wethouder Rita Weeda om jaarlijkst 9 ton extra voor de podiumkunsten. Afgelopen dinsdag kwam zij met 2,5 ton over de brug. Weeda heeft besloten haar kwart miljoen alleen te besteden aan twee kleine theaters (Postheater en Hoftheater), een aantal kleinere theaterinstellingen en aan de productie-activiteiten van Generale Oost en de Wintertuin.
De Arnhemse podiuminstellingen (ook de clubs die er iets bijkrijgen) zijn eensgezind: het voorstel van Weeda is waardeloos. De raad, die de zaak nog recht kan zetten in de begrotingsvergadering van november, laat het er niet bij zitten.

Enkele reacties van de instellingen en uit de politiek:

Het Gelders Orkest (niets erbij), George Wiegel: “Verschrikkelijk dat de amibitie zo laat is. Ook in de verbouwing van Musis Sacrum zit geen schot. Dit betekent een rem op onze activiteiten. Arnhem heeft instellingen van nationaal belang in huis, maar doet er niets voor. Alle geld gaat in stenen zitten, niet in de cultuur zelf.”

Introdans (niets erbij), Ton Wiggers: “Ik moet een beetje lachen. Arnhem wil graag cultuurstad zijn, maar heeft er geen cent voor over.”

Circus Poeha (? 13.000 erbij), Rene Hildesheim: “Het is te weinig. Zo kunnen we in de brede scholen niet doen wat de gemeente van ons vraagt.”

Kultuurhuis Bosch (? 10.000 erbij), Ronald Hurrelbrinck: “Dit is ongelooflijk zuur. Wij willen professionaliseren en de gemeente vraagt ons een rol te spelen als podium in de wijk. Voor zo weinig geld kan dat niet. We hebben nu ook de concurrentie van Luxor er bij. Onze activiteiten moeten op een later pitje.”

Toneelgroep Oostpool (niks erbij), Alex K?hne: ” Schandelijk. Ik zou me schamen. Arnhem wil een cultuurcluster bouwen, maar als we dit niet eens kunnen, zou ik er niet aan beginnen. Dan maar naar de regio en het land in. Ons aanbod in Arnhem zullen we verkleinen.”

Margreet van Gastel (VVD): “We hebben in juni onze wensen uitgesproken, maar je ziet dat de wethouder ze niet volgt. Dit is het begin van de rekeningen die Arnhem gepresenteerd krijgt voor zijn financi?le beleid.”

Arien Sietsma (Christen Unie) is blij de ‘kleintjes’ nu eens niet vergeten zijn. “Van ons mag de consumptie van cultuur duurder worden. Maak te kaartjes voor Het Gelders Orkest en de schouwburg maar duurder.”

Tobias de Groot (GroenLinks): “De hele keten moet versterkt worden, de grote en de kleine instellingen. De wethouder toont veel te weinig ambitie”.

Jan de Wit (D66): “Dit is volstrekt onaanvaardbaar. De 563.000 euro die de wethouder eerst wilde uitgeven was al te laag. Het schrijven van deze nota heeft al kapitalen gekost, er is een jaar of tien aan gewerkt. Dit is te gek voor woorden.”

Bron: De Gelderlander

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Teleurstelling alom over plan van cultuurwethouder Weeda"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*