Textiel: verkoop of basis voor nieuwe producten

Op vrijdag 16 februari is er een huis-aan-huis inzameling van textiel. De gemeente organiseert dat vier keer per jaar in samenwerking met het kringloopbedrijf 2Switch. Gebruikte kleding kan vóór 9.00 uur in de speciale textielzak aan de straat gezet worden.

Duurzaam 2Switch

Kringloopbedrijf 2Switch is een maatschappelijke onderneming zonder winstoogmerk. Al het verdiende geld wordt ingezet ten behoeve van het ideaal om bijzondere mensen via zinvolle arbeid te ontwikkelen naar zelfbewustzijn, zelfredzaamheid en zelfverantwoordelijkheid. Een ander belangrijk ideaal is: duurzaamheid. 2Switch wil dat werkzaamheden de druk op het milieu minder groot maken en duurzaamheid bevorderen. Het inzamelen en het opnieuw gebruiken van tweedehands kleding en textiel levert enorm veel milieuwinst op.

Wat gebeurt er met het textiel?

Zo’n 75.000 kilo wordt jaarlijks verkocht via de winkels van 2Switch. Het textiel, dat onvoldoende winkelkwaliteit heeft, wordt gebruikt als basis voor nieuwe producten. Zo worden tassen gemaakt van oude spijkerbroeken, hoezen voor kussens gemaakt van oude overhemden en vloerkleden gemaakt van oude dekens.

Wat na selectie overblijft wordt verkocht aan de textielhandel. Licht beschadigd of versleten textiel mag ook mee; de beschadigde stukken komen niet in de winkels terecht maar vinden hun weg naar de voddenindustrie of kunstenaars. Een andere reststroom wordt weer gebruikt voor isolatiemateriaal dat voor 85% bestaat uit gerecyclede kledingvezels.

Geen textielzak?

Enkele dagen voor de inzameling ontvangt ieder huishouden in Arnhem een textielzak in de brievenbus, behalve wanneer u een sticker tegen reclame op de brievenbus heeft. In dat geval mag u een eigen zak gebruiken. Schrijf er duidelijk “textiel“ op en zet de zak bij de andere textielzakken.

Ophalen of brengen

Vier keer per jaar is er een huis-aan-huis inzameling van textiel. Daarnaast staan op veel punten in de stad textielcontainers. Ook kunt u textiel onbeperkt en gratis afgeven bij de afvalbrengstations.

Lees meer bij 2Switch.

Reacties