Urban cultuur omarmt Rembrandt Theater

Uitsluitend buurtbewoners en ondernemers zijn door de eigenaar van het Rembrandt theater uitgenodigd om te praten over een nieuwe toekomst van het gebouw. Maar er liggen al wensen voor een bestemming in de stad: om dat te laten zien wordt voorafgaand aan de bewonersavond het theater omarmd.

Minerva Entertainment:

De laatste jaren is er veel gepraat over een toekomstige bestemming van het Rembrandt Theater, helaas tot op heden zonder concreet resultaat. Dat heeft er toe geleid dat wij, eigenaar sinds 1997, in eigen beheer de ontwikkeling zullen gaan uitvoeren. Wij willen dat doen met grote zorgvuldigheid voor de stad Arnhem, de monumentale waarde van het gebouw en de directe (leef) omgeving.

Wij willen u daarom als bewoner en/of ondernemer graag uitnodigen om te kunnen onderzoeken wat er leeft in de omgeving en welke ideeën er zijn. Als referentie naar het verleden van het Rembrandt Theater hebben wij tv-presentator en filmjournalist René Mioch bereid gevonden deze avond in goede banen te leiden.

[bron: mijnspijkerkwartier.nl]

Cultuurbewaker

Amy Mabel Kimberly is al maanden aan het lobbyen: zij noemt zichzelf cultuurbewaker en is actief binnen Urban Culture – sterk aanwezig in de stad maar zonder eigen stek. Van het Rembrandt theater maakt ze graag een ‘hub’.

‘De eigenaren van het Rembrandt Theater komen donderdag 13 juni om 19.30 naar het theater. Zullen we ze hartelijk ontvangen om 19.00? We hebben 222 jongens en meisjes nodig om een kringetje te maken en het Rembrandt Theater te omarmen. Buiten geven we ons hart, eenmaal binnen ons brein. Be there or be square!’ of  ‘Zullen we samen het theater in ere herstellen? Zie ginds: ARTis Rembrandt Theater. Een plek van de stad – voor de stad – door de stad, waar wij ons dierlijk instinct mogen volgen.’

Rembrandt Theater

Een eerder Rembrandt Theater was vanaf 1927 gevestigd in de Steenstraat, maar werd verwoest tijdens de Slag om Arnhem. In 1954 werd het theater heropend op de plek waar eerder het Telegraaf & Telefoongebouw stond dat óók in de oorlog werd vernietigd. Het nieuwe Rembrandt Theater op de hoek van het Velperplein en de Apeldoornsestraat is een ontwerp van de Arnhemse architecten Nap en Van Ede. In 1955 wordt in Rembrandt het eerste internationale filmfestival van Nederland gehouden, de Filmweek Arnhem. Het festival bestaat tot 1983.

In 2010 is de exploitatie overgenomen door Pathé, die in 2015 naar de nieuwe vestiging naast Arnhem Centraal verhuist. Filmdistributiebedrijf September Film nam de exploitatie eind 2015 over en houdt dat slecht enkele maanden vol. Sindsdien staat het leeg. Gegadigden schrikken van de investeringen die het gebouw nodig heeft.

[bronnen: Omroep GLD, Wikipedia, De Gelderlander]

Reacties