Transformatie Broerenstraat

Gelders Archief, Broerenstraat 1960

In 1960 werd tegenover het Stadhuis een stadskantoor aan de Broerenstraat opgeleverd. Het gebouw is ontworpen door J.J. Konijnenburg, een oud-leerling van architect Gerrit Rietveld en in 1960 gebouwd om dienst te doen als tijdelijk stadskantoor. Vervolgens was het jarenlang in gebruik als werkplaats en atelier, nu wordt het herontwikkeld tot woongebouw.

Wederopbouw 2.0

Het bestaande gebouw valt op door zijn no-nonsens verschijning, maar doet stedenbouwkundig weinig om de binnenstad aantrekkelijk te maken. Voor V8 Architects lag daar de uitdaging: het DNA van het gebouw en van de zuidelijke binnenstad als naoorlogse wederopbouw behouden en een ‘tweede’ wederopbouw maken die een kwaliteitsimpuls oplevert voor Arnhem.

In 2020 is de historische binnenstad van Arnhem daarmee een bijzonder gebouw rijker. De verbouwingswerkzaamheden zijn inmiddels gestart.

Functionele helderheid

In het ontwerp van V8 vormen de originele ontwerpprincipes het uitgangspunt. De kenmerkende, functionele helderheid van het bestaande gebouw blijft behouden. Door de sterk aanwezige horizontale ramen associeert het met het modernistische wederopbouwkarakter van de binnenstad. De balkons vormen het ‘ornament’ en voegen er een woonkarakter aan toe.

De constructie van het bestaande gebouw is van staal en varieert van grote stalen spanten op de begane grond tot verfijnde stalen tussenregels op de verdiepingen. Om aan te sluiten bij deze consistente manier van bouwen is ook de nieuwe constructie volledig van staal gemaakt.

Verto

Het gebouw heet Verto Arnhem. De naam VERTO komt vanuit het latijns en is vrij geïnterpreteerd als “verandering”. Dit slaat terug op het type project, namelijk een transformatie van een bestaand kantoorgebouw naar een modern duurzaam wooncomplex.

Reacties