Van Velp via de Velperpoort naar de stad

De naam Velperpoort heeft historische betekenis en herinnert aan de gelijknamige stadspoort, die in de middeleeuwen meer in de richting van het Velperplein stond. Tot in de 19e eeuw was de Velperpoort, naast de Sabelspoort, Sint-Janspoort en Rijnpoort, één van de vier stadspoorten die Arnhem telde. De spoorlijnen die van Arnhem naar Zevenaar en Zutphen over deze poort voeren, werden respectievelijk in 1856 en 1865 in gebruik genomen. In juni 1918 werd het stationnetje op deze plek opgeheven en het simpele, houten gebouw gesloopt.

Spoorwegen

Na de Tweede Wereldoorlog duurde het zeven jaar voordat er genoeg geld was om een wat grotere spoorhalte bij de Velperpoort te bouwen. De heropening was in januari 1953. Het scheelde weinig of de halte Velperpoort was vervangen door een stopplaats bij de Vosdijk. De gemeente vreesde evenwel, dat veel mensen niet meer naar het oude winkelhart (Roggestraat, Vijzelstraat enz.) zouden komen, maar zich zouden beperken tot de Steenstraat en het Velperplein. De spoorwegen daarentegen stonden op handhaving van de halte bij de Velperpoort en aldus gebeurde. Er kwam een rechthoekige bouwwerk dat zweefde op twee doorgaande kolommen. Boven kon men aan het loket een kaartje kopen.

Verkeerstoename

In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw nam het autoverkeer op de Steenstraat en de Velperweg fors toe. Het stadshart waaronder het Velperplein raakte volledig verstopt. Grootse plannen tot verbreding van het spoorviaduct en een herinrichting van de Ir. J.P. van Muijlwijkstraat, stuitten op financiële bezwaren. Het spoorviaduct bleef even breed (of smal), maar er kwam wél een fietstunnel. Ook werd er in 1988 een nieuw stationsgebouw gerealiseerd. Dat staat er nog steeds. Kaartjes kopen kan nu alleen nog bij een automaat.

Beeld: Oude ansichtkaart uit 1903 van collectioneur Frans Brink, Westervoort. Achter de poort is het begin van de statige Velperweg, compleet met een rij bomen in de as van de weg, zichtbaar

Tag: Zie ook de tag Ansichtkaarten voor méér verhaaltjes over het Arnhem-van-weleer

 

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.

Wees de eerste die reageert op "Van Velp via de Velperpoort naar de stad"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*