Verloederde Sonsbeeksingel helemaal opgepimpt

N√° afbraak van de winkelpassage aan de Sonsbeeksingel aan het einde van de jaren tachtig, zag het er daar schuin tegenover jaren lange tijd zo uit. Bedonderd dus.

Vanaf het eerste lustrum van de huidige eeuw ondergingen de Klarendalseweg én Sonsbeeksingel een metamorfose. Sinds 2006 zijn op deze plek tal van modewinkeltjes gevestigd alsook diverse horeca-etablissementen.

Dit zogeheten Modekwartier wordt gedomineerd door het grote café-restaurant Goed.proeven. Het is het voormalige station postkantoor, dat in 2008 – gezaagd in 125 brokken steen – hier naartoe werd verplaatst. Dit oorspronkelijke stationspostkantoor dateert uit 1887 en werd ontworpen door C.H. Peters. Pal achter Goed.proeven liggen Hotel Modez en Brasserie Caspar.

Website
Volgens de website van Hotel Modez is het hotel gezelligheid, mode en design in één. De kamers zijn individueel ingericht door modeontwerpers en vormgevers. Zo werd voor de inrichting van de twintig kamers door Piet Paris een dertigtal Nederlandse (mode)ontwerpers gevraagd.

Een groot aantal van hen studeerde aan de Arnhemse kunstacademie of heeft een atelier in de stad. Half september 2012 werd Mode Design Hotel Modez geopend. Studio Piet Paris (mode-illustrator) bedacht het hotelconcept, ontwierp het logo en is verantwoordelijk voor de art direction. De naam Modez komt voort uit de samenstelling Mode, Design en ArtEZ, voorheen de Arnhemse kunstacademie.

Ontbijten gebeurt op de begane grond in Grandcafé Caspar. In deze moderne horeca locatie is het tot laat in de avond – donderdags, vrijdags en zaterdags tot vroeg in de nacht – prima toeven. Caspar is geen jongensnaam maar een samentrekking van de letters Café Aan het SPoor ARnhem.

Gasten zitten aan het raam in een soort treinbankjes met uitzicht op de drukke spoorlijn. Uitbater is Wolter de Bes die voorheen Café Meijers aan de Arnhemse Beekstraat exploiteerde.

Elly Lamaker
Hotel en café hebben hun entree aan het Elly Lamakerplantsoen en dus niet aan het Putplein zoals het plantsoen in de volksmond aanvankelijk heette. Met deze naam wordt de vrouw geëerd die omstreeks 1952 aan de basis stond van de Arnhemse modeopleiding op de toenmalige Kunstacademie.

Op deze vroegere aggenebbisj plek woonde indertijd de Arnhemse magisch realistische kunstschilder Peter Colstee.

Beeld: Kraakpanden aan de Sonsbeeksingel hoek Klarendalseweg. Alle panden rechts werden voor renovatie gesloopt. Op de achtergrond zijn de wieken van de Klarendalse molen zichtbaar. Woningcorporatie Volkshuisvesting Arnhem financierde herbouw van het oude postkantoor. Foto Henri ter Hall, 2005, Gelders Archief.

Tag: Zie ook de tag Ansichtkaarten voor méér beelden van en verhaaltjes over het Arnhem-van-weleer.

 

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.

Wees de eerste die reageert op "Verloederde Sonsbeeksingel helemaal opgepimpt"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*