Er was gevraagd een ongewone en prikkelende bijdrage te leveren aan de start van het Arnhemse theaterseizoen op 3 september. Het Wintercircus ging graag in op die uitdaging. En zo kwam het dat zich gedurende de hele avond belangstellenden meldden in de ‘krochten’ van het Stadstheater om een bijzondere vooruitblik op de voorstelling ‘Koud Kunstje’ te zien. Of beter gezegd: te horen! Want sinds 3 jaar zijn Wintercircusvoorstellingen óók toegankelijk voor mensen met een visuele beperking. Zaterdagavond kon het ziende publiek ervaren hoe dat gebeurt: via live audiodescriptie. Lees hieronder hoe een kleine verduisterde kleedkamer hoorbaar het toneel werd van écht circus!
De volledige voorstelling, een combi van traditioneel en modern circus, staat op 7 januari 2017 geprogrammeerd in Stadstheater Arnhem. Een feest voor jong en oud, ziend én visueel beperkt!
Op zaterdagavond 3 september gooide Stadstheater Arnhem de deuren open om het publiek gratis kennis te laten maken met artiesten en producties die later in het seizoen te zien zullen zijn. Het werd een groot succes met naar schatting ruim 1000 bezoekers en een bruisend programma. Niet alleen het publiek en de optredende artiesten genoten, ook medewerkers van zowel schouwburg als gezelschappen toonden zich na afloop voldaan. En terecht, gezien de geleverde inspanningen die tot de waargemaakte feestelijke start van het seizoen leidden.
Audiodescriptie
Eerder op de avond was het allemaal nog best spannend, zeker voor de act in het meest verborgen hoekje van het Stadstheater. Publieksbegeleiders waren speciaal geïnstrueerd om het publiek te behoeden voor ongelukken, in verband met alle drempels, laaghangende betonnen randen en afstapjes. Maar wie uiteindelijk de kruipdoor sluipdoor route langs de orkestbak naar beneden volgde kwam in de kleinste theaterzaal van de avond uit.
Het opzetten van een koptelefoon en het uitdoven van alle lichten was het signaal om op ‘play’ te drukken en de voorstelling te starten. Kon iemand aan de hand van muziek en andere geluiden zich voorstellen wat er op het toneel afspeelde? Nee! Dus was er alle lof van de verraste aanwezigen voor Angelique van Lieshout, de professioneel audiodescriptor, die live via de koptelefoon met haar beeldende omschrijvingen de ware beleving mogelijk maakte. Zó werkt dat dus.
Met het aanknippen van de lampen bevond het publiek zich weer gewoon in een kleedkamer, ingericht met een kamerscherm, wat draperieën, twee lichtstatieven, drie rijen plastic kuipstoeltjes en een tafel vol technische apparatuur. Heel wat anders dan de prachtige decors en tot in de details verzorgde voorstellingen waar het Wintercircus bekend om staat.
Ook RTV Arnhem kwam bij het Wintercircus langs
Maar gelukkig was ook Wintercircusdirecteur Arlette Hanson in de kleedkamer aanwezig. Zij vertelde het toegestroomde publiek over het prachtige circusbedrijf dat al 38 jaar langs de Nederlandse theaters reist, ieder seizoen met een geheel nieuwe voorstelling. En vooral ook over haar passie om circusvoorstellingen voor meer mensen toegankelijk te maken. Speciale aandacht vraagt ze dit jaar voor mensen op leeftijd die altijd van theater hielden maar nu (bijvoorbeeld door diabetes) minder goed zien en daarom maar thuisblijven.
Al duurt het nog even voordat de Wintercircus-karavaan zich weer rond het Stadstheater opstelt, neem ze op 7 januari mee: uw (groot)ouders, broer of zus, buurman of collega… iedereen die van uitstapjes houdt maar daar door een visuele beperking mee gestopt is. Het is (weer) mogelijk om plezier en ervaringen met elkaar te delen!
Wees de eerste die reageert op "Verslag: De circusvoorstelling die niet gezien werd"