Vitesse belandt bovenaan het rechterrijtje

Vitesse gaat de play-offs voor Europees voetbal niet halen. Die conclusie kun je gevoeglijk trekken na de 3-1-thuisnederlaag tegen FC Utrecht vanmiddag in Gelredome. Door deze nederlaag en de resultaten op de andere velden is Vitesse volledig afhankelijk van de concurrentie, de ploeg zakte zelfs naar de tiende plaats, bovenaan het rechterrijtje.

Het was de vijfde achtereenvolgende wedstrijd waarin de Arnhemmers niet tot winst konden komen. FC Utrecht staat niet voor niets zo hoog met de sterke neo-international Timo Letschert en de aanvallers Bart Ramzelaar, Nacer Barazite en de Fransman Sebastian Haller. Vitesse speelde met de debutanten Julian Lelieveld en Thomas Oude Kotte en met Lewis Baker en Vako op het middenveld. Twee spelers die de blik naar voren hebben gericht, een verschil met de geschorste Yeini, waardoor het spel van Vitesse veel frisser oogde dan de voorbije weken. Utrecht was wel dreigend, maar Vitesse was de bovenliggende partij met veel dreiging van de beide vleugels met Renato Ibarra en Milot Rashica. De ploeg kwam ook terecht op voorsprong na een ouderwetse scrimmage, Guram Kashia gaf het laatste tikje.

Na de pauze ontspon zich een heerlijke wedstrijd waarin Vitesse ruimte en kansen kreeg een beslissende 2-0-voorsprong te nemen, het lukte allemaal net niet, maar er zaten enkele wonderschone aanvallen bij. Circa twintig minuten voor tijd onderscheidde Eloy Room zich met fabelachtige reddingen, eerst op een schot van Bart Ramzelaar, korte tijd later op een prachtige omhaal van Haller. Het bleek uitstel van executie. De verdediging van Vitesse verloor Nacer Barazite uit het oog en hij drukte in de verre hoek de gelijkmaker af. In de resterende minuten zetten invaller Ruud Boymans en Ramon Leeuwin de 1-3-eindstand op het bord.

Vitesse heeft misgegokt met het aanstellen van Rob Maas als opvolger van Peter Bosz, afgezien van het feit dat het tussentijdse vertrek van een trainer altijd moeilijk zal zijn op te vangen, heeft de Eindhovenaar met zijn slechte mediapresentatie, het passeren van Guram Kashia en zijn warrige wisselbeleid geen enkel krediet opgebouwd. In het najaar toen Bosz disciplinair geschorst was, kopte de Gelderlander over een ‘Maasterclass’ in Zwolle na een 1-5-zege onder leiding van Rob Maas. Eenmaal zelf verantwoordelijk heeft hij Vitesse minder ver naar voren laten spelen met veel minder druk op de bal. De ploeg is daarmee vervallen tot een soort van dertien in een dozijn, terwijl bovendien fors aan aantrekkelijkheid is ingeboet.

De wedstrijd van vanmiddag tegen FC Utrecht behoorde tot de betere duels van na de winterstop, het ticket om de play-offs is in eerdere wedstrijden eigenlijk al uit zicht geraakt. De directie van Vitesse zal met gerede argumenten moeten komen ook volgend jaar met Rob Maas in zee te gaan. Het lijkt mij een kansloze combinatie.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Vitesse belandt bovenaan het rechterrijtje"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*