Vitesse verkeert nog steeds in crisis: 2-2 tegen Excelsior

Wanneer weet Henk Fraser het tij te keren? Weet hij het tij nog te keren? Met die vraag zullen veel toeschouwers vanavond Gelredome hebben verlaten. Vitesse kwam tegen Excelsior niet verder dan een 2-2-gelijkspel, terwijl na vijftien minuten de Rotterdammers zelfs een 0-2-voorsprong hadden genomen. De gastgever liep gedurende een groot deel van de wedstrijd achter de feiten aan en konden eigenlijk geen moment aanspraak maken op drie punten.

Hicham Faik was in het eerste kwartier de grote man van de gasten. Hij schoot van afstand twee keer de bal achter Eloy Room, waarbij de Vitesse-doelman er bij de 0-1 niet goed uitzag. Vitesse was nog wel veelbelovend begonnen met een vrije trap van Lewis Baker, maar daarna was het snel over. Halverwege de tweede helft kwamen de Arnhemmers terug in de wedstrijd. Arshak Koryan werd in kansrijke positie onderuit gehaald, Ricky van Wolfswinkel schoot de pingel onberispelijk binnen. Dat was het ook wel zo’n beetje in de eerste helft. Vitesse zwalkt maar wat, hanteert steeds een te laag tempo en dan dat eindeloze geschuif naar achteren.

De ploeg kent bovendien enkele zwakke schakels. De Japanner Ota blijft maar draven en druk doen, hij kan niet verdedigen en brengt aanvallend ook vrijwel niets. Yeini, elke bal drie keer raken voordat hij het speeltuig bij een medespeler krijgt. Van Wolfswinkel krijg nauwelijks een bespeelbare bal. Een fluitconcert begeleidde Vitesse naar de kleedkamer.

Na de thee zette Vitesse aan. Van Wolfswinkel kopte bovenop het doel, maar verder gebeurde er niet veel. Tot een kwartier voor tijd de ingevallen Milot Rashica vanaf eigen helft aanzette voor een lange sprint en net op tijd een andere invaller, Adnane Tighadouini, bediende. Met een prachtige sleepbeweging zette hij de 2-2 op het bord. Daar bleef het ook bij. Vitesse heeft nu al zes wedstrijden op rij niet gewonnen. Met te veel gelijke spelen zak je steeds verder naar onderen, als kijkspel had het duel, niet voor het eerst dit seizoen, niets om het lijf.