Walburgis: centrum voor spiritualiteit en verbondenheid

De Sint-Walburgiskerk is de oudste nog bestaande Katholieke kerk in Arnhem. Maar parochianen bezoeken de kerken nog nauwelijks, dus ook de Walburgis is sinds 2013 uit de eredienst onttrokken. Nu geen kerkdiensten meer, maar genoeg bezinning te vinden in de Walburgis!

Geen eucharistievieringen, wel spiritualiteit

We kwamen op het idee iets over de voormalige kerk te schrijven, door een foldertjes voor een lezing van een cultuurtheoloog: geen kerkdienst, maar wel theologie. Wat doen ze daar dan nog meer? Speurend op de website blijkt het oude gebouw vol zingevende activiteiten geprogrammeerd te zijn. Lezingen over voltooid leven, vergeven, Pasen; eens per maand een meditatief uur; iedere maand een ‘Leerhuis, ontleend aan de Joodse traditie om je te laten inspireren door wijsheden uit Bijbelteksten; samen eten en nog veel meer.

Vrijwilligers

De Walburgis is een karaktervol kerkgebouw met een subtiel en sfeervol interieur voor bijzondere gebeurtenissen. Natuurlijk draait zo’n zo’n gebouw op vrijwilligers en misschien dat daarom de website een beetje onhandig navigeert en waarschijnlijk ook niet altijd up to date is.

Toch is het de moeite waard er een kijkje te nemen om er mee een aanleiding te hebben de kerk uit 1315 te bezoeken.

Te koop

In september 2017 schreef Arnhem Direct al over het feit dat de kerk en een gedeelte van het omliggende terrein in de verkoop staat. Daar is nog geen verder nieuws over gekomen.

Lees meer over de geschiedenis van de kerk. Foto: Walburgiskerk in 1992 – uit de archieven, bron onbekend

Reacties