Wederopbouwarchitectuur in Burgemeesterswijk

Op 14 april a.s. publiceert Kees Crone het boek Arnhem gezien door Crone. De inhoud ervan werd eerder op Arnhem-Direct gepubliceerd. Onderstaande tekst over de Burgemeesterswijk viel buiten de selectie. Om aandacht voor het boek te genereren wordt dit bewerkte artikel over wederopbouwarchitectuur op Arnhem-Direct gepubliceerd.

Een van de sjiekere straten in de Arnhemse Burgemeesterswijk is de Van Lawick van Pabststraat. Daar wil iedereen wel wonen. Het witgepleisterde pand op nummer 201 en 203 staat er nog. De panden rechts daarvan werden in de oorlog dermate beschadigd dat ze niet meer zijn hersteld. In plaats daarvan zijn in pakweg 1950 twee winkels met daarboven appartementen gebouwd én een fors flatblok, dat aan de Iza√§k Evertslaan ligt. Beide appartementenblokken mogen als stijlvoorbeelden van wederopbouwarchitectuur worden gekenschetst.

Benedenstad

Het flatblok uit 1950 aan de Iza√§k Evertslaan, tegenover de zijkant van de Heilig Hartkerk uit 1927, is ontworpen door de architecten H. van Kamp & D. Stelling. Het gebouw telt vier woonlagen hetgeen in die tijd een weloverwogen aantal was. Méér verdiepingen betekende de constructie van liftkokers wat de bouw aanmerkelijk duurder zou maken. De foto van het flatblok is gemaakt nadat de woningen pas een paar weken in gebruik zijn. Het trottoir voor de flats moet nog worden beklinkerd of betegeld en bomen ontbreken. Wat wel opvalt zijn de trolleybovenleidingen. Indertijd reed er op deze plek een tram van de benedenstad naar de Hoogkamp. Na de Tweede Wereldoorlog en verwoesting van de tramremise aan de Westervoortsedijk bekent Arnhem zich tot de trolley.

Flatblok

Bovenstaand flatgebouw dateert uit de jaren vijftig van de vorige eeuw. Het oogt als één of twee blokken, maar het gaat feitelijk om drie gebouwen. Het pand helemaal links was er als eerste. In de jaren vijftig zat er een kruidenierswinkel van De Gruyter, bekend van zijn snoepje van de week. Nu is er een apotheek.

Boven de farmacie zijn twee appartementen waar op de derde verdieping alleen een rechthoekige, open betonconstructie is. In het aansluitende flatblok zijn behalve drie winkels negen appartementen gevestigd. Dit woon/winkelblok werd in 1957 gebouwd op het toen braakliggende stuk grond tussen het De Gruyter-gebouw en het eerder in baksteen opgetrokken appartementenblokje op de hoek van de Van Eckstraat.

Zowel het middelste als linkse blok heeft een sobere uitstraling met als enige versiering een identieke, betonnen balk aan de bovenzijde. Dit is kenmerkend voor eenvoudige wederopbouwarchitectuur.

Boek: Arnhem gezien door Crone wordt uitgegeven door HijmanOngerijmd. Het kost 15 euro en is straks in de Arnhemse boekhandel op voorraad. Bestellen via http://www.hijmanongerijmd.nl/contact-2/ kan ook.

Beeld: Van Lawick van Pabststraat/hoek Izaäk Evertslaan, 1945, foto: www.Oud-Arnhem.nl

Flatwoningen aan de Izaak Evertslaan, 1 februari 1951. Foto: Jaquet, Gelders Archief

Van Lawick van Pabststraat 99 t/m 113, foto Gerdien Mogendorff, Gelders Archief, 2006.

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is allereerst journalist en daarna schrijver. Hij houdt van zijn geboortestad. Zijn laatste boek uit 2018 heet daarom: Arnhem gezien door Crone.