Weergaloos Gelders Orkest met Severin von Eckardstein en Antonino Fogliani

Het was mij het feestje wel. Jaap van Zweden werd de dirigent van het New York Philarmonic. Tjonge, jonge wat waren we goed bezig met zijn allen in Nederland. Jet Bussemakers onze minister van cultuur wees op nog een aantal kunstenaars die in New York aan de weg timmerden. Waarin een klein land groot kan zijn. De op- de- borstklopperij was niet van de lucht. De minister ging even voorbij aan andere berichten, waaruit bleek dat onder meer de zzp-er in de kunstensector het water aan de lippen staat.

Ons eigen Gelders Orkest moet bloeden onder het bezuinigingsregime dat door de VVD met kracht ingezet is. Kijk beslist naar de documentaire van omroep Gelderland hierboven.

Ik zal eens uitleggen… deze musici oefenen op hun instrument vanaf hun vierde of vijfde levensjaar. Ze doen conservatorium, waarvoor je eerst een streng toelatingsexamen moet doen, ze zijn dus uitzonderlijk getalenteerd, ze verdienden er ongeveer net zoveel mee als een leraar, en moesten kort geleden een derde van dat salaris inleveren om het orkest te laten overleven. Halbe Zijlstra laat mensen werken voor de halve prijs. Hij vindt dat de kunstsector zijn eigen broek op moest houden. Alleen de grote gezelschappen (lees: gezelschappen in de Randstad) kregen nog subsidie. Iedereen moet maar afreizen naar Amsterdam als hij nog eens een opera wil zien.

Jaap van Zweden, die nu zo gelauwerd is, heeft opgetreden in Musis, hij is gastdirigent geweest bij Het Gelders Orkest. Ik was erbij. De grote der aarden komen nog steeds hier in Gelderland als gast of solist, dankzij ons fenomenale orkest en hun doorzettingsvermogen! Afgelopen vrijdag was bijvoorbeeld meesterpianist Severin von Eckardstein te gast, die een weergaloze Chopin speelde. Het pianoconcert nummer 2 wat ik eerder heb aangekondigd op deze site. Gelukkig beste Arnhemmers was de zaal uitverkocht. Het puilde uit.

Wat heb ik genoten van de strakke, magistrale Beethoven 5, en zoals ik al schreef van de uitvoering van het prachtige en romantische pianoconcert van Chopin. Ons orkest is geweldig en verdient alle steun.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Weergaloos Gelders Orkest met Severin von Eckardstein en Antonino Fogliani"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*